SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elhúzódó háború és az át nem gondolt szankciók egész Európában jól látható nehézségeket okoznak nemcsak a lakosságnak, hanem a gazdasági élet valamennyi szereplőjének is. A szankciós infláció leküzdése és a gazdaság megvédése érdekében a kormánynak már jó néhány intézkedést kellett hoznia; ezeket meg is tette. A jó hír az, hogy ezeknek az eredménye már legalábbis részben látszik, tehát működnek az intézkedések. Ennek talán az egyik legjobb példája az, hogy a januári tetőzés után, februárban már elindult az infláció mérséklődése, és a néhány nap múlva megjelenő múlt havi adat, reményeink szerint, ezt a tendenciát tovább erősíti.

(15.40)

Viszont annak érdekében, hogy az év végére valóban egy számjegyűvé váljon Magyarországon az infláció, további intézkedésekre van szükség, olyan intézkedésekre, amelyek megakadályozzák a túlárazást, egyúttal jelentősen fokozzák a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban.

A kiszámíthatatlan gazdasági környezetben természetesen elengedhetetlen a nemzeti versenyhatóság hathatós fellépése. A Gazdasági Versenyhivatal prioritásként kezeli a magyar családok védelmét és a jogkövető vállalkozások segítését. A GVH szerencsére aktívan kiveszi a részét az infláció letöréséből azáltal, hogy kiemelt figyelmet fordít az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok árazási gyakorlatának vizsgálatára. Valószínűsíthetően ennek köszönhetően az elmúlt hetekben sorra jelenik meg különböző kereskedelmi láncokban különböző termékek árának jelentős csökkentése is. Ezek az árfigyelési tervek első körben a kiskereskedelmi szektorban meglévő élelmiszertípusokra összpontosulnak. Egyébként a nemzetközi tapasztalatok is arra világítanak rá, hogy a növekvő ártranszparencia végeredményben a fogyasztói árak összehasonlíthatósága által fokozza a versenyt, és hosszú távon mérséklő hatással van az árakra.

Jó tudni egyébként, hogy a kormány a háború és a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is megtesz mindent azért, hogy megvédje a családokat, a nyugdíjasokat és a magyar vállalkozásokat. Dacára annak, hogy a 2022-es év talán az egyik legnehezebb év volt az ezredforduló óta, a gazdasági adatok emellett is biztatók, hiszen látjuk, a GDP növekedési üteme meghaladja az európai átlagot, az energiabeszerzések rendkívüli nehézségek mellett is, de megoldhatók voltak az elmúlt időszakban.

Ezáltal is kérdezem tisztelt államtitkár urat, hogy milyen további intézkedések várhatók a kormányzat részéről az infláció letörésére és a magyar családok védelmében. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage