DR. ARADSZKI ANDRÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! 2023. március 31-én két rendkívül fontos szavazásra került sor a magyar parlamentben: döntöttünk a kormánypártok által benyújtott békepárti határozati javaslatról, valamint döntöttünk a 2023. évi költségvetés módosításáról, ami a rezsivédelmi költségek módosítását tartalmazta.

Nem meglepő módon a baloldal nem szavazta meg sem a békepárti határozatot, sem a költségvetés módosítását célzó javaslatot. Magyarán: kiderült, hogy a dollárbaloldal nemcsak háborúpárti, de még csak megvédeni sem akarja az embereket a háború és a szankciók káros hatásaitól. Persze, miért is akarnák, ha maga is a háború és a szankciók oldalán áll, azaz Brüsszel pártján áll a dollárbaloldal, a magyar nemzettel, a magyar nemzeti érdekkel szemben.

A dollárbaloldal tehát a tavaly elfogadott költségvetési javaslathoz hasonlóan ismét nemet mondott a rezsicsökkentés, a családok, a munkahelyek, a nyugdíjasok és az ország védelmére. A költségvetés módosítása ugyanis arról szólt, hogy az egyre inkább elhúzódó háborús, szankciós energiaválság okozta megváltozott körülményekre figyelemmel megnégyszerezzék az energiaingadozás hatásainak kivédésére szolgáló Rezsivédelmi Alapot. A józanul és hazája iránt elhivatottan gondolkodó kormánypárti többség támogató szavazatainak köszönhetően végül is a Rezsivédelmi Alap korábbi 670 milliárd forintos kerete 2580 milliárd forintra emelkedett, ami biztosítja, hogy a magyar emberek az átlagfogyasztás mértékéig továbbra is védett áron tudjanak hozzájutni a legfontosabb energiahordozókhoz.

(15.50)

Magyarország az átlagfogyasztás mértékéig továbbra sem hárítja át a megnövekedett energiaárakat az emberekre, és ezzel minden családot havi 181 ezer forinttal segít. Ez egész Európában egyedülálló rendszer, amelynek az alapja a 2014-ben megállapított hatósági energiaár. Fontos megjegyezni, hogy a Rezsivédelmi Alap keretének megállapítása és növelése következtében az MVM Next adatai alapján az elmúlt időszakban a földgázszolgáltatás esetében a számlák közel 81 százaléka, a villamosenergia-szolgáltatásnak pedig a 65 százaléka nem tartalmazott lakossági piaci áron elszámolt energiát.

Kérdezem tisztelt államtitkár asszonyt, hogy hogyan tudja fenntartani a kormány a rezsivédelmi intézkedéseket az elhúzódó energiaválság alatt is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage