SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! A kormány még 2015-ben határozott arról, hogy a Pénzügyminisztériumot  akkori Nemzetgazdasági Minisztériumot  visszaköltözteti a budai Várba, az egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium épületébe. A műemléki védelem alatt álló épület a Mátyás-templom közvetlen szomszédságában, a Szentháromság tér 6. szám alatt található. A beruházás keretében az épületegyüttes homlokzat- és tetőrekonstrukciója, valamint a korszerű irodai munkakörülményeket biztosító épületbelső kialakítása Fellner Sándor 1903-as tervei alapján készül el.

(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Tisztelt Képviselőtársaim! A budai Vár rekonstrukcióját, felújítását a Mi Hazánk Mozgalom támogatja. Sőt, a Mi Hazánk fontosnak tartja ezt a projektet, a felújítást, de az időhúzást és ezáltal a közpénz szórását nem tudjuk és nem is akarjuk szó nélkül hagyni.

A kivitelezéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárásokat sorra az 50. leggazdagabb magyarként nyilvántartott Paár Attila érdekeltségébe tartozó West Hungária Bau Kft. és a miniszter úr egykori kollégiumi szobatársának, Szabó Zoltánnak a tulajdonában álló Garage Kft. konzorciuma nyerte el. 2020-ig bezáróan nettó 9 milliárd forintot kaptak bontási, homlokzati, tetőfedési és rekonstrukciós munkákra. A rehabilitáció második ütemének tervezési és kivitelezési feladataira a Covid-járvány idején további 54,3 milliárd forint megbízásban részesült. A szerződéses összeg mára már nettó 56,5 milliárd forintra nőtt.

A beruházás megvalósításának határideje eredetileg 2017. december 31e volt. A legutolsó szerződésmódosítás szerint a Pénzügyminisztérium 2024 elején költözhet az épületbe. A projekt megvalósítása az állami beruházások szokásos üteme szerint, úgy tűnik, összesen nyolc évet vesz igénybe.

Tavaly október 10-ei szóbeli kérdésemre Tállai András miniszterhelyettes úrtól azt a választ kaptam, hogy miközben háború dúl a szomszédban, a minisztériumi beszámolókkal kapcsolatos közérdekűadat-igénylések helyett miért nem fontosabb kérdésekkel, így például az energiaválsággal foglalkozom.

Akkor most megkérdezem és várom tisztelt államtitkár úr válaszát azzal kapcsolatban, hogy a háború kirobbanása után miért nem vizsgálták felül a Pénzügyminisztérium átköltöztetését, miért nem fordították az összeget az energiaválság kezelésére, és a 2023. évi költségvetési törvény szerint az 1758 fő minisztériumi dolgozó elhelyezése miért kerül az adófizetőknek összesen 67 milliárd forintba. Várom államtitkár úr szíves válaszát. (Taps a Mi Hazánk soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage