DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! A téma, amelyet idehozok, nem lesz ismeretlen, és remélem, hogy picit konstruktívabb hangvételben tudunk erről beszélni, mint az iménti kérdéskörben. Én ugyanis a magyarországi ivóvízhálózat borzalmas, mondhatni, tragikus állapotáról szeretnék beszélni és általában az ivóvízellátással kapcsolatos súlyos veszélyek rendszeréről.

Tudjuk azt, hogy a múlt heti kormányülésén erről hosszabban beszéltek, ezt a Kormányinfóból tudjuk, és ott elhangzott, hogy olyan rossz állapotban van a víziközműrendszer, hogy a megtermelt ivóvíz negyede elfolyik a rossz csővezetékek miatt, és megállapította a kormány 13 év kormányzás után, hogy bizony komoly felújítási munkákra lenne szükség. Csak az is elhangzott a Kormányinfón, hogy eddig nem nagyon történt érdemi előkészület a problémák megoldására. Úgy fogalmazott Gulyás Gergely miniszter úr, hogy a problémát egyelőre csak nevesítette a kormány és talán 2026-os határidővel kapott az illetékes miniszter feladatokat.

Nos, tisztelt miniszterelnök úr, tudjuk, hogy már az első határidőre, 2015-ig kellett volna elkészíteni egy műszaki kockázatelemzést a teljes víziközmű-hálózatra vonatkozóan, és ez nem készült el, ugyanúgy a későbbi döntéseket sem hajtották végre. Miniszterelnök úr, ez egy évtizedes probléma. Nem értem, hogy miután a szakma szinte évről évre jelzi a súlyos problémákat, önök miért nem tettek érdemi lépéseket, miért nem mérték fel az infrastruktúrát, miért nincsenek pontos információk az önök kezében, hogy érdemben cselekedni tudjanak, és miért nem tettek érdemi lépéseket a finanszírozás megoldása tekintetében, és önök valóban úgy érzike, hogy 2026-ig ráér, hogy érdemben, nagyságrendekkel megnöveljék a víziközmű-rekonstrukcióra fordítandó összegeket.

Legutóbb ön elismerte, hogy ezermilliárdokról beszélünk, amikor a vízközműrendszer karbantartásáról, felújításáról beszélünk, és akkor úgy fogalmazott, hogy ez az önök részéről nem szándék, hanem pénz kérdése. Megnéztük a költségvetést, látjuk mindannyian, hogy a költségvetésben hárommilliárd forintot költenek mindösszesen a víziközműrendszer karbantartásának támogatására, miközben ennek a sokszorosát fizetik ki például az idegen akkumulátorgyártók vízellátását biztosító csővezetékek építésére. Ez hogyan fordulható elő itt, Magyarországon? Köszönöm szépen előre is a választ.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage