GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nehéz helyzetben vagyok, mert részben Gyurcsány Ferenc helyett kellene válaszolnom, és ez kétségkívül nem könnyű, de mégiscsak induljunk ki abból, amit ő mondott. (Arató Gergely: Kell egy bizonyos színvonal hozzá, ami nincs meg!  Derültség és felzúdulás a kormánypártok soraiban.  Az elnök csenget.) Induljunk ki abból, amit ő mondott!

Az első az, hogy igazat kell mondani vagy nem kell hazudni. Mondjuk, az, amikor Gyurcsány Ferenctől azt halljuk, hogy nem kell hazudni, olyan, mintha a tolvaj a magántulajdon szentségéről beszélne. De lépjünk túl ezen, hiszen kivételesen valóban igazat mondott, amikor beismerte és azt mondta, hogy önöknek  és itt nemcsak Arató képviselőtársunkról van szó, akinek Gyurcsány Ferenc a főnöke, hanem a jobbikosokról is, akiknek Gyurcsány Ferenc a főnöke (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Nekünk ugyan nem főnökünk!), a momentumosokról is, akiknek Gyurcsány Ferenc a főnöke (Derültség a kormánypártok soraiban.), és a szocialistákról is, akiknek korábban is a főnöke volt és most is az; tehát Gyurcsány Ferenc most kivételesen őszintén beszél  mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Magyarország ne jusson hozzá a bennünket megillető európai uniós forrásokhoz.

(17.20)

De kik ne jussanak hozzá? Ne jussanak hozzá a tanárok, akik egyébként több mint 800 ezer forint bruttót kereshetnének 2025. január 1-jétől, ha önök nem tennének meg mindent ez ellen? (Közbekiáltások az ellenzék soraiból, köztük Arató Gergely: Ha nem lopnátok el a pénzt.) Önök ma azon dolgoznak, hogy a magyar tanárok ne kaphassák meg a nekik járó, szerintünk őket megillető fizetést. (Folyamatos közbeszólások a kormánypárti és az ellenzéki sorokból.  Az elnök csenget.)

Önök azon dolgoznak, hogy a magyar egészségügy ne kaphassa meg azokat a fejlesztéseket, amelyek meg fognak valósulni így is, úgy is, de gyorsabban megvalósulhatnának, ha az európai uniós pénzek rendelkezésre állnak. Ők azon dolgoznak, hogy a kis- és közepes vállalkozások, a helyi területfejlesztési források ne vagy lassabban jussanak el Magyarországon elsősorban egyébként a magyar vidékre. Szerintem ez a politika egy káros politika (Kálmán Olga: A korrupció károsabb.), káros Magyarország számára, de ki fog derülni, hogy az ellenzék számára is az. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage