DR. VEJKEY IMRE, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2023. április 6-án megtárgyalta a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló T/3089. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző módosító jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 28 igen szavazattal, 6 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat megalkotásának elsődleges célja az uniós jogharmonizáció biztosítása, mivel a javaslat az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelméről szóló 2019. október 23-ai EU/2019/1937 irányelv európai parlamenti és tanácsi rendelkezéseinek való megfelelést szolgálja. A Törvényalkotási Bizottság saját módosító javaslata érdemi és technikai módosításokat is tartalmazott.

(17.30)

Engedjék meg, hogy a teljesség igénye nélkül kiemeljek közülük néhányat.

A belső visszaélés-bejelentési rendszer szabályai a törvényjavaslatban a foglalkoztatókra vonatkozóan állapítanak meg szabályokat. Ennek megfelelően a törvényjavaslat szerinti fakultatív lehetőségeket is a foglalkoztatók tekintetében indokolt kizárólag megfogalmazni, a későbbi jogalkalmazási problémák elkerülése érdekében.

A bejelentések hatékonyabb kivizsgálását biztosító javaslat összhangban van az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelméről szóló irányelv szabályaival.

Mindezek mellett a normaszöveg tisztázza, hogy külső szervezet megbízása esetén a bejelentővédelmi ügyvédre vonatkozó összeférhetetlenségi és pártatlansági szabályok alkalmazandók.

Az adatkezelés időtartamára vonatkozó szabály törlésével az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5. § (5) bekezdése szerinti szabály alkalmazását írja elő a törvényjavaslat. Ennek eredményeképpen a jogalkalmazók mérlegelési körébe tartozik a személyesadat-kezelés szükségességének mérlegelése, melyet az Adatvédelmi Hatóság a hatósági ellenőrzés keretében fog felügyelni.

A Gazdasági Versenyhivatal a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény alapján panaszkezelési rendszert működtet. A javaslat a már működő panaszkezelési rendszert jelöli ki a Gazdasági Versenyhivatal által létrehozott, a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvény szerinti elkülönített visszaélés-bejelentési rendszerként.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elhangzottakra tekintettel kérem, szavazatukkal támogassák a T/3089. számú törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage