DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Nem szerettem volna visszafelé mutogatni semmiféle szempontból, de azért mégiscsak eszébe jut az embernek, mert úgy látjuk, hogy az ellenzék oldalán az a személy tölti be most is a legdominánsabb szerepet, aki 2010 előtt az energiaárak kapcsán bizony nagyon-nagyon csúnya dolgokat csinált a magyar emberek, a magyar családok, az ön által említett családok, személyek tekintetében. 15-ször emelték az energiaárakat, Magyarországon fizették a magyar családok, a magyar emberek a legdrágább energiát Európán belül. Ezek tények, és azért kell kiemelni, mert most gyakorlatilag ugyanaz a személy tölti be azt a fontos szerepet, amely meghatározza az ellenzéki működést, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezért gondoltam ezt kiemelni.

Ön egyébként egy nagyon fontos témát feszegetett. Az Európai Bizottságnak van egy nemrég közzétett felmérése, amely szerint az európaiak 48 százaléka aggódik azon, hogy ki tudjae fizetni a rezsiköltségeit. Tehát azt lehet látni, hogy abban a háborús helyzetben, amellyel kapcsolatban ez a kormány a kezdetek óta egyértelműen a béke pártján áll, és mi, ugye, azt szeretnénk, hogy ez a háború minél hamarabb véget érjen, azonnali tűzszünet legyen és béketárgyalások, és szeretnénk, ha ebben az ellenzék is egyetértene velünk, akkor az a helyzet, ami az energiaválságot, az inflációt, az élelmiszerárak növekedését okozza, meg tudna szűnni. Mi ezt szeretnénk, mert a magyar családoknak ez tényleg nagyon nagy segítség lenne.

Képviselő asszony az energiaárakról beszélt, azokat említette. Szeretném kiemelni, hogy a magyar energiaárak és a földgáz esetében más európai országokhoz képest mennyi a különbség, amit a magyar családoknak kell segíteni. Zágrábban, Pozsonyban, Bukarestben és Varsóban több mint a dupláját fizetik, Vilniusban és Tallinnban a háromszorosát, Szófiában és Ljubljanában a négyszeresét, Prágában a hatszorosát, Amszterdamban a hétszeresét, Rómában és Bécsben a nyolcszorosát, Stockholmban pedig tizenkétszeresét fizetik az ottani családok, az ott élő emberek a hazai árnak. Az áram esetében ez talán egy kicsit enyhébb, Pozsonyban és Varsóban több mint a dupláját, Prágában a négyszeresét, Rómában, Londonban, Berlinben és Dublinban több mint az ötszörösét fizetik az emberek a magyarországi rezsicsökkentett áraknak. Ezek tények.

A kormány a Rezsivédelmi Alappal igyekszik segíteni a legtöbbet a magyar családoknak. Március 31-én döntöttünk arról, hogy a 2023. évi költségvetést módosítsuk, amiben egyébként a Rezsivédelmi Alap összegét megemeltük: 670 milliárdról 2600 milliárd forintra emelkedett. Az nagyon szomorú, hogy önök ezt nem szavazták meg. Azt gondolom, hogy ez egy fontos, egy fontos kérdés, hogy amikor valami mellett kardoskodunk, akkor érdemes azt a tettekben is folytatni, mert a családoknak nem tudunk segíteni akkor, ha a Rezsivédelmi Alapot nem emeljük meg.

Arra szeretném biztatni képviselő asszonyt, hogy a háborúval kapcsolatban  a megoldást jelentené, ha a béke megszületne  minden szempontból a magyar kormány álláspontját képviselnék Brüsszelben is. De azt látjuk, hogy ebben az ügyben sajnos nem éppen ezt folytatják. A New York Times elismerte, hogy az Oroszország elleni szankciók nem érték el a kívánt hatást. Nekünk az a véleményünk, hogy a szankciók pedig csak károkat okoznak.

Az jó hír, hogy a kormány a múlt heti ülésén áttekintette az energetikai helyzetet, és megállapította, hogy minden forrás rendelkezésre áll a lakossági rezsicsökkentés fenntartására.

Képviselő asszony megemlítette az MVM-et. Azt gondolom, ebben is fontos döntés született, hiszen az egykori végső menedékes szolgáltatásba tartozó vállalkozások és önkormányzatok, egyházak, alapítványok, amelyek ha december 31-éig nem kötöttek szerződést, akkor automatikusan az akkori árnak megfelelő kategóriába kerültek. Abban hoztunk döntést, hogy ezeknek a szerződéseknek is a módosítását fogjuk végrehajtani, és segíteni fogunk a jelenlegi árakat ebben elhelyezni. Úgyhogy kérjük képviselő asszony támogatását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage