DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Annak örülök, hogy közösen keressük a módját annak, hogy ebben a rendkívüli helyzetben hogyan lehetne további támogatási programokat bővíteni, és egy fontos terület valóban a turizmus kérdése; egy fontos terület, de nem az egyetlen kiemelt terület.

Először erre szeretnék reagálni. Volt már ezzel kapcsolatos vitánk tavaly, akkor is nyár előtt, hogy hogyan lehetne a strandokat támogatni, mérsékelni az ezzel kapcsolatos költségeket, és jól emlékszik, elmondtuk, hogy a balatoni strandok jelentős része szabadstrand. Tehát amikor önök azt követelték, hogy legyenek ingyenes strandok a Balaton körül, akkor nyitott ajtón kopogtattak, olyannyira, hogy a jelentős részük ingyenes volt eddig is; és az az abszurd jelenet fordult elő, hogy  talán az önök megbízásából  repülők köröztek a Balaton fölött, és olyan dolgot követeltek, ami egyébként már megvalósult. Az ott strandolók is láthatták ezeket a repülőket.

Hogy konkrét legyek, a Balaton partja mentén, hogyha partszakaszhossz szerint vizsgáljuk a strandokat, akkor ezek kétharmada szabadstrand, és amelyik nem szabadstrand, azok jelentős része önkormányzati fenntartású, tehát nem a kormánynak van ráhatása arra, hogy hogyan alakulnak a költségek, illetve a belépőjegyek. Azt el tudom önnek mondani, hogy azon strandfejlesztéseknek, amelyeket a kormány támogatott, a jelentős része szabadstrand.

A Kisfaludy-program keretében 18 Balaton-parti település 42 szabadstrandja újult meg 4,5 milliárd forintos támogatásból. Tehát azt tudom önnek mondani, hogy ha ön fontosnak tartja, hogy elérhető árszínvonalon jó minőségű szolgáltatást kapjanak a magyar családok a strandokon, a Balatonon és más vizek mentén, akkor ehhez a kormány a jövőben is minden támogatást meg fog adni.

Az ársapkák kérdését tekintve, fontosnak tartom, hogy erről vita van azért is, mert miközben, minthogyha úgy tűnne, hogy köztünk egyetértés van az ársapkák ügyében, hogyha a magyar politika, a magyar ellenzék többi szereplőjét nézem, akkor abszolút nem ez a helyzet. De miért is van szükség ilyen ársapkákra? Azért, mert nemcsak Magyarország, hanem egész Európa rég nem látott, gyakorlatilag a nyolcvanas évek óta nem látott inflációval néz szembe, és hiába próbálják önök ezt tagadni, ennek az elsődleges oka az energiaárak megugrása, és annak pedig egy rendkívül tévutas szankciós politika a fő okozója. Tegnap is elmondtam, ma is elmondom, hogy ez önmagában 4000 milliárd forintos többletkiadást jelent az országnak. Ezt részben vállalkozásoknak, részben a családoknak és javarészt a magyar államnak kell előteremtenie; ennyivel, 4000 milliárd forinttal csökken Magyarország mozgástere. Ezt a 4000 milliárd forintot másra is költhetnénk.

Örülök annak, hogy önnek egyáltalán feltűnt az árstopok intézkedése, mert más képviselőtársai nemes egyszerűséggel azt szokták mondani, hogy a kormány semmit, de semmit nem tett. És nem az ársapkák intézkedése az egyetlen, amelyet a kormány bevezetett az elmúlt hónapokban, fenntartjuk például a kamatstopot is, ami mint politika, éles ellentétben áll azzal a 2010 előtti politikával, amikor a devizahiteleseknek semmiféle segítséget nem adtak. Most a kamatstop azért több százezer magyar családnak érdemi segítséget nyújt.

A nyugdíjak kérdését is fontosnak tartom, azt, hogy a prémium, a kiegészítés mellé a 13. havit is vissza tudtuk adni, azt a 13. havit, amit a baloldali kormányzás idején elvettek. A januári emelés a 13. havi részre is vonatkozik.

Azt is fontosnak tartom, hogy a hatósági tűzifaprogramot tudtuk folytatni, ilyen intézkedés korábban nem volt. És hogy még egyet mondjak: az új vármegyebérlet rendszere a közlekedés területén jelent majd jelentős kiadási könnyítést olyan embereknek, akik rendszeresen, akár az ingázáshoz használják a vasúti vagy a buszos közlekedést. Ez nagyon nagy kiadáscsökkentést jelent több százezer magyar családnak, és örülök annak, hogy ezt a kormány elindítja.

Végezetül egy dolgot szeretnék mondani: hogyha ön egyetért az ársapkák intézkedésével, az árkorlátozásokkal, akkor legyen szíves, győzze meg a baloldali képviselőtársait, hogy ez a helyes út (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), azért is, mert korábban az ön képviselőtársai ezt ostobaságnak minősítették. Ez nem jó pálya! Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

(10.00)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage