VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A szomszédunkban zajló háborúban több százezer ember halhatott már meg, és több millió embernek kellett elmenekülni otthonából.

Mindeközben Európa a háborúba sodródás napjait éli. Brüsszel és más, a háborúban érdekelt nemzetközi érdekcsoport, illetve a spekulánsok óriási nyomást helyeznek országunkra, azt akarják, hogy csatlakozzunk a háborúpárti országokhoz, és kezdjük el a fegyverek szállítását. Ezek azok az országok, amelyek sisakokkal kezdték, majd jöttek a lőszerek, később a fegyverek, aztán a páncélozott harcjárművek, és most már harckocsiknál és rakétarendszereknél tartunk, és következnek a vadászrepülőgépek. És minél több ország vonódik bele a háborúba, annál nagyobb ütemben sodródunk egy világháború felé. És ne legyen kétségünk, ha világháború lesz, az atomháború lesz.

Mindemellett egész Európa az elhibázott brüsszeli szankciók káros következményeitől szenved. Ezek az elfogadott gazdasági és energiaszankciók nem csillapították a háborút, az orosz gazdaságot nem kényszerítették térdre, de a szankciók az egekbe lökték az energiaárakat, gazdasági károkat és tomboló inflációt okoztak, nincs olyan család, amely ne érezné a szankciós infláció terheit.

A magyar kormány azon dolgozik, hogy a magyar gazdaság erejét megőrizze, ezért az infláció ellen indított háborút, megvédi a munkahelyeket és a családokat, az időseket és a munkából élőket. Mi megerősítjük Magyarország katonai erejét, hiszen a béke megőrzéséhez erőre van szükségünk, fegyverekre és haditechnikára és erős hadseregre, de nem úgy, hogy azt a háborús övezetbe küldjük, hanem önmagunk védelmében van erre szükségünk.

Mi komolyan vesszük a NATO-szövetségbeli tagságunkat is. Mi védelemre szövetkeztünk, és ebből a védelemből, ebből a szövetségből ki is vesszük a részünket. Nekünk, fehérváriaknak megtiszteltetés, hogy két közvetlen NATO-parancsnokság települ Székesfehérváron, mind a NATO-erőket integráló egység, mind pedig a közép-európai többnemzeti hadosztály Magyarország és Fehérvár biztonságát szolgálja.

Fontosnak tartjuk azt is, hogy a magyar Országgyűlés egy határozatban rögzítette az álláspontját. Egy határozat mindig az alapvető kérdéseket fekteti le. És az alapvetés egyszerű: Magyarország békepárti volt, és a béke pártján is marad, és a jövőben is kimarad, ki kíván maradni az orosz-ukrán háborúból.

Ez a békepárti határozat a magyar emberek álláspontját tükrözi. A tavalyi parlamenti választás és a szankciókról szóló konzultáció eredményei megerősítik azt az álláspontot, miszerint a háború végét nem a szankciók, hanem a béketárgyalás, a tűzszünet és a béke hozhatja el, hiszen életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet, és ezért állunk mi a béke pártján.

(10.30)

Hihetetlen és egyben megdöbbentő is, hogy a magyar baloldalra még ebben sem lehet számítani. A magyar baloldali pártok ugyanis kezdettől fogva a háború pártján állnak, nem támogatták a békepárti határozati javaslatot a parlamentben, hiszen a magyar baloldal a magyar érdekekkel szemben a háborút támogatja.

De nincs mit csodálkoznunk. A dollárbaloldal azt a feladatot kapta a dollárokért cserébe, hogy a háborúpárti álláspontot képviselje Magyarországon, mert ez megbízójuk érdeke. És ez a dollárbaloldal a háború kitörése óta többször is egyértelműen elmondta és kifejezte, hogy fegyvereket vagy katonákat is küldene a háborúba.

Mi azonban nem engedünk, nem is engedhetünk a negyvennyolcból, nem engedhetünk békepárti elkötelezettségünkből, nem küldünk katonákat, nem küldünk fegyvereket. Magyarország a béke pártján áll és ott is marad. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage