SZTOJKA ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt hétvégén, április 8-án a roma kultúra napját ünnepeltük. Ilyenkor mindig nagyobb figyelmet kap a cigányság kultúrája és maga a közösség helyzete.

Az ünnepet azonban beárnyékolta a baloldal újabb őszödi beszéde. Beismerése annak, hogy az uniós források megakadályozásán dolgoznak. Ez a tett mindenkit érint, de minket, romákat különösen. Éppen ezért nem tűrt halasztást, hogy erre a romák nevében reagáljak.

Sokszor hallottuk már, hogy a rendszerváltás vesztesei a romák voltak, és ez való igaz, hiszen nagy részük elvesztette a munkahelyét, biztos megélhetését. Sokáig váratott magára az áttörés. A nemzeti kormány elmúlt évtizedének munkáját látva kimondhatjuk: a romaügy tényleges rendszerváltása csak 2010-ben, a nemzeti kormány megalakulásával kezdődött. 2010 előtt, éppen a baloldali kormányok alatt, a szegénység tüneti kezelése zajlott, nagyrészt segélyezési eszközökkel. Pedig ez a fajta szociálpolitika csak a kiszolgáltatottság fenntartását eredményezte. A konzervatív szociálpolitika ezzel szemben a munkaalapú társadalom megteremtésében látja a legjobb eszközt a szegénység elleni küzdelemben.

Az európai uniós fejlesztési források felhasználása terén a felzárkózás, esélyteremtés magyar modellje működőképes. A múltkori felszólalásomban már mondtam, hogy a baloldal igyekszik gáncsolni a magyaroknak járó források elérését, az esélyteremtő munka folytatását. Persze, akkor még igyekeztek ezt a tényt tagadni. Ma már tudjuk, mert vezetőjük bevallotta közösségi oldalán, sőt egy rádióinterjúban is, hogy az a dolguk, hogy megakadályozzák az EU-s forrásokhoz való hozzáférést. Tegyük egyértelművé: önök nem a kormány ellen dolgoznak, hanem a magyar emberek, a szegénységben élő emberek felemelkedése ellen.

2022-ben a nemzeti kormány felhatalmazást kapott, hogy a 2010-ben megkezdett utat folytassa. Ez a felhatalmazás a bizalom és az eredmények osztályzata is. Több mint egymillió fővel csökkent a szegénységben élők száma, mert mi erőforrást látunk a cigányságban, és nem problémának tartjuk; sőt, amíg önök elfordítják a fejüket a cigányságtól  hiszen ezt is bevallotta a baloldal , addig mi a munka világába vezetjük az embereket. Európában nálunk dolgozik a legtöbb roma, mert látjuk: ha munka van, minden van. De nem dőlhetünk hátra, jól tudjuk: van még feladatunk, van még kihasználatlan erőforrás ezen a téren. Ezért is elengedhetetlen, hogy a jól bevált programok, amiket elindítottunk, és hozzájárultak a felzárkózási eredményekhez, folytathatóak legyenek.

Tisztelt Képviselőtársaim! A baloldal valójában nem a kormány ellen lobbizik Brüsszelben, hanem a magyar emberek, sőt, ki kell mondani, a rászorulók ellen. Mert mikor önök, a baloldali képviselők akadályozzák a forrásokhoz való hozzáférést, akkor valójában 25 ezer ember szakmaszerzését, a meglévő telepprogramok újabb, legalább nyolcvan településre való kiterjesztését, 1600 ember lakhatási körülményeinek javítását, szociális bérlakáshoz való jutását, a településeken újabb munkahelyek létesítését, több ezer gyermek tanulását újabb tanodákban, több ezer roma asszony munkába állását akadályozzák; és még hosszasan sorolhatnám a 2027-ig terjedő időszak vállalásait.

Nem lehet érdeke senkinek sem, hogy a szegénység elleni küzdelem politikai, ideológiai okok miatt megrekedjen. Tudják, miért? Mert a szegénységben élő ember nem tehet arról, hogy a baloldal politikai és ideológiai nyomást helyez Magyarországra; ő csak jobban szeretne élni. Az EU-forrásokhoz való hozzáférés megakadályozása éppen ennek a segítségnek a megakadályozását jelenti. Közvetlen emberi sorsokat nehezít meg.

Kérem a kormánypárti képviselőtársaimat, továbbra is álljanak ki a magyar emberek, a magyar érdek mellett, bízva abban, hogy az ellenzék józan gondolkodású képviselői is az ügy mellé állnak. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage