DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Magyarország az elmúlt években már 28 országgal kötött megállapodást a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről, mások mellett például Bulgáriával, Csehországgal, Finnországgal, vagy éppen Lengyelországgal, Luxemburggal vagy Svédországgal.

A Bosznia-Hercegovinával megkötendő vagy jóváhagyandó egyezményt 2021 októberében írtuk alá; a kétoldalú titokvédelmi megállapodások megkötéséhez szükséges jogi alapot a minősített adat védelméről szóló törvény 2010. évi hatálybalépése teremtette meg. Az egyezmények egyebek mellett részletezik a biztonsági együttműködést, a minősített adatok továbbítását, sokszorosítását, fordítását vagy éppen megsemmisítését érintő szabályokat, továbbá kijelölik a hatáskörrel rendelkező hatóságokat, valamint meghatározzák azokat az eljárásokat, amelyek a minősített adat biztonságának megsértése esetén alkalmazandók.

A két fél  jelen esetben Magyarország és Bosznia-Hercegovina  kötelezettséget vállalt arra, hogy egyformán szigorú védelmet biztosít az egyezmény keretében kicserélt vagy keletkezett minősített adatok számára. Az egyezmény amellett, hogy tovább fokozza a két ország közötti együttműködést a honvédelem, a rendvédelem, valamint a nemzetközi szervezett bűnözés és terrorizmus elleni harc területén, mindezek mellett hazánk biztonságát is tovább erősíti, ami különösen fontos a mostani háborús helyzetben.

Éppen ezért kérjük a tisztelt képviselő hölgyeket és urakat, hogy támogassák az erről szóló törvényjavaslatot. Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage