NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A rendszerváltozás után Magyarország a minősített adatok védelme egységes jogszabály- és intézményrendszerének kialakítása tekintetében meglehetős lemaradásban volt. Ez a jogszabályalkotási lemaradás mintegy két évtizedig nem is tette lehetővé hazánk számára, hogy minősített adatok cseréjére vonatkozó biztonsági együttműködési megállapodásokat kössön bilaterális alapon.

Az Országgyűlés elfogadott egy törvényt, amely 2010. április 1-jei hatálybalépésével megteremtette a kétoldalú titokvédelmi megállapodások megkötéséhez és alkalmazásához szükséges jogi alapokat, ezzel 2010-től kezdődően elindult a kétoldalú titokvédelmi megállapodások megkötése. Miután az uniós és balkáni országokkal már egyesével megkötésre kerültek ezek a megállapodások, most Bosznia-Hercegovina következik a sorban.

Bosznia-Hercegovinával a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló egyezmény 2021. október 19-én, Bécsben került aláírásra. Bosznia-Hercegovina hazánk számára kiemelten fontos ország, magyar nemzeti érdekünk a Nyugat-Balkán érdeke, és az egész Európai Unió érdeke is Bosznia-Hercegovina EU-s csatlakozása.

(10.50)

A magyar-boszniai kereskedelmi forgalom tavaly 21 százalékos bővülést követően már meghaladta a 600 millió eurót, és ezzel újabb rekordot döntött. Magyarország a koszovói KFOR-misszió mellett mintegy 200 fős katonai kontingenssel részt vesz a bosznia-hercegovinai békemisszióban is, ahol a parancsnokság törzsfőnöki beosztását hagyományosan magyar tisztek látják el.

A KDNP-frakció támogatja a Magyarország és Bosznia-Hercegovina között a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló egyezmény kihirdetését. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage