DR. GURMAI ZITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat elvileg része a kormány egészségügyi reformprogramjának. Azért mondom, hogy elvileg, mert az ilyen fontos terület programjának, reformcsomagjának minden esetben egy átgondolt, jól felépített és szakmai alapokon nyugvó, minden érintett szakmai szervezettel egyeztetett anyagnak kéne lennie. Na, ez nem olyan. Egyes részeiben világosan látszik a logikátlan és nem megfelelő szabályozás, több pontja pedig tűzoltásszerű javítgatása a korábbi, szintén elhamarkodottan megalkotott törvényeknek vagy hibásan meghozott döntéseknek. Tehát ez nem lehet egy valódi reformcsomag része.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Előterjesztő! Az egészségügyben nagyon nagy a baj. Érezzük ezt mi, emberek, és érzi ezt az orvosszakma is. De ha nekünk, nekik nem hisznek, akkor a saját adataiknak higgyenek, hiszen saját kormányzati szervük, a Nemzeti… (Kanász-Nagy Máté felé:) Nagyon nehéz így beszélni. Köszi. Szóval még egyszer. Tehát ha nekünk, nekik nem hisznek, akkor a saját adataiknak higgyenek, hiszen saját kormányzati szervük, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő pont tegnap publikálta a műtéti kórházi várólisták adatait. Ahogy azt már képviselőtársam is említette korábban, én is megismétlem, mert a „sokkoló” kifejezés nem egy újságírói fordulat. 39 751, tehát közel 40 ezer beteg várakozik valamilyen műtétre csak abból a 13 beavatkozásfajtából, melyről kötelezően vezetni kell a várólistát. A többiről nincs adat, de nincsenek illúzióim, nagyon-nagyon sok beteg emberről van szó, akik várnak.

De a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közli a honlapján a tartósan be nem töltött háziorvosi, gyermekorvosi praxisok adatait is. A táblázat 27  megismétlem: 27!  oldalon keresztül hosszan sorolja települések szerint a betöltetlen orvosi praxisokat. Több tízezer családnak nincs állandó háziorvosa, nincs állandó gyermekorvosa, és nem egy praxis sok éve betöltetlen. No, ezek az adatok, a várólisták hossza, a betöltetlen háziorvosi praxisok száma, valamint a kórházak állapota, az intézmények adóssághalmaza, az állandó orvos- és ápolóhiány, az eszköz- és kapacitáshiány mind-mind jelzik, hogy a magyar egészségügy romokban van. És ez az Orbán-kormány bűne! Mert igenis, ez mind a Fidesz-KDNP elhibázott egészségpolitikájának a következménye, hiszen ezek az adatok és ezek az állapotok nehezen kenhetők az elmúlt nyolc évet megelőző elmúlt nyolc év előtti elmúlt nyolc évre.

Az Orbán-kormány amihez nyúlt az egészségügyben, az jó eséllyel elromlott, majd amikor kezelni akarta a problémát, akkor még rosszabb lett. Itt van erre egy példa a közelmúltból: az alapellátási ügyeleti rendszer átalakítása. Ezt már annyira sikerült elbaltázniuk, hogy az orvosok teljes megyékben testületileg tagadták meg a részvételt az Orvosi Kamara szakmai összefogásával, és nem a maguk érdeke miatt, hanem mert az ő véleményük szerint az új rendszer alkalmatlan a betegek biztonságos ellátásának biztosítására.

S mit tett erre a kormány? Leült egyeztetni az orvosokkal és azok szakmai testületével, az Orvosi Kamarával, hogy a betegek érdekei szerint közösen alakítsanak ki egy működőképes ügyeleti rendszert. (Dr. Takács Péter: Valóban ez történt!) Ja, nem! A kormányt egyáltalán nem érdekelte, hogy a betegellátás veszélybe került, inkább a politikai bosszú eszközéhez nyúlt, hogy meggyengítse az orvosok szakmai testületét. Megszüntette a kötelező kamarai tagságot. Mondjuk, ez sem jött be, mert az orvosok több mint kétharmada, közel 30 ezren úgy döntöttek, hogy maradnak az Orvosi Kamarában. Ráadásul ezzel a mostani törvényjavaslattal már most módosítani kell a politikai támadás, az Orvosi Kamara megszüntetésekor hozott etikai eljárási szabályokat, például, hogy orvosi etikai ügyekben ne egy olyan testület döntsön, melynek tagságához nem kell orvosnak lenni.

De ha már etikai ügyek, egy apró adalék. Ebben a javaslatban találunk arra vonatkozó részt, hogy az etikai eljárásokat az eddigi másfél hónap helyett most nyolc  megismétlem: nyolc!  hónap alatt kell lefolytatni. A probléma az, hogy ez veszélyezteti a betegbiztonságot, hiszen nyolc hónapig nem fog döntés születni olyan orvosokkal szemben, akik tevékenysége etikai szabálysértésen keresztül sértette a betegek vagy más orvosok jogait, vagy azért veszélyezteti a betegbiztonságot, mert indokolatlan ügyek maradnak folyamatban hosszú hónapokon át az ártatlan orvosok feje felett. A jelen javaslat tanúsága szerint ráadásul az alapvető eljárási feltételeket sem találták még ki. Már módosítani kell, pedig még csak egy hónap telt el. Ebből is látszik, hogy mennyire meggondolatlan lépéseket tesznek és mennyire nem nevezhető ez az egész egy átgondolt egészségügyi reformcsomagnak. A kormány most éppen kapkodva próbálja kitalálni, hogy hogyan lehet etikai eljárásokat a MOK nélkül lefolytatni, ahelyett, hogy visszaállítanák inkább a kötelező orvosi kamarai tagságot, mint elsődleges szakmai szervezetet és adnák vissza az etikai eljárások lefolytatását nekik. Ők eddig is jól kezelték ezt, és ezután is jó gazdái lesznek ezeknek az eljárásoknak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az eddigieken felül az előttünk fekvő törvényjavaslat rossz irányból közelíti az orvosi jogviszony témáját is. Ez a javaslat ugyanis tovább erősíti azt, hogy egy orvos ne nyújthasson ugyanannak a betegnek több jogviszony alapján is ellátást. Számos orvos dolgozik magán- és állami ellátásban egyaránt. Véleményem szerint abban a helyzetben, amikor a magyar egészségügyi ellátórendszer súlyos orvoshiánnyal küzd, nem működőképes az az elképzelés, hogy egy adott beteget nem kezelhet ugyanaz az orvos állami ellátásban, csak mert például egy más okból már magánpraxisban kezeli.

De ez a törvényjavaslat a méltányossági szabályok megváltoztatásával is csak ront az emberek helyzetén. A javaslat szerint a vény nélkül kiadható, társadalombiztosítási támogatásban nem részesülő készítmények nem tartoznak majd az egyedi méltányosság keretében támogatható készítmények körébe. Tehát ezekre a gyógyszerekre a rászoruló beteg nem tud majd ártámogatást kérni. Mindezt akkor, amikor egyrészt az elhibázott gazdaságpolitika és a gyenge forint miatt rendkívüli módon drágultak a gyógyszerek, másrészt a brutális infláció miatt pedig az embereknek egyre kevesebb a pénzük.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Előterjesztő! Ez a törvényjavaslat szakmaiatlan, átgondolatlan, és meg merem kockáztatni, hogy embertelen is. A Magyar Szocialista Párt ezt a javaslatot nem tudja támogatni, mert számos pontja nem jó irányba változtatja az amúgy is romokban lévő egészségügy helyzetét, és így nem megfelelő módon szolgálja a beteg emberek érdekeit. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage