GRÉCZY ZSOLT, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A probléma ennél sokkal mélyebben van, mint ahogy ebben a javaslatban megfogalmazódik: az a baj, hogy Magyarországra nem jönnek az uniós pénzek. És azért nem jönnek az uniós pénzek, mert az egész rendszer korrupt. Lehet toldozgatni-foldozgatni, különböző kisebb-nagyobb szabályokat beletenni a rendszerbe, akár a pályáztatási rendszerbe, meg lehet bízni új embereket összeférhetetlenségi szabályokkal és vagyonnyilatkozatokkal, azzal, hogy próbálják ezt a rendszert legitimálni, de összességében az egész rendszer a korrupcióra, a lopásra épül.

Az Európai Unió ezért aztán azt a döntést hozta, hogy nem adja ide nekünk az európai uniós forrásokat. Ez iszonyatos nagy baj Magyarországnak, és az, hogy ez így van, ez az Orbán-kormány bűne. Ezek nélkül a pénzek nélkül Magyarország pénzügyi biztonsága, gazdasági fejlődése finoman szólva is megkérdőjelezhető. Látjuk az inflációs adatokat, látjuk a költségvetési hiányt, általában az ikerdeficitet és mindenféle problémát, ami a magyar pénzügyi rendszerben és a magyar gazdasági rendszerben megjelenik.

Ráadásul az Orbán-kormány vállalt önként egy olyan szabályozást magára, hogy március 31-éig benyújtja azokat a törvényjavaslatokat, amelyekkel ezeket az úgynevezett sarokpontokat megszavaztatja az Országgyűléssel. De ez sem történt meg. Tehát az Orbán-kormány még a saját vállalásait sem teljesítette abban az ügyben, hogy megérkezzenek az uniós pénzek Magyarországra.

Most tehát itt állunk, önkormányzatok, magyar cégek, kis- és közepes vállalkozások várnak arra, hogy megérkezzen az uniós pénz. Itt pedig egy hatalmas, tátongó sebre nagyjából hintőport próbál szórni az Orbán-kormány, hogy akkor ezzel rendben is lenne ez a történet. Nem, nincsen rendben, a magyar jogrendszer, a magyar sajtószabadság nincsen rendben, és ezért bünteti az Orbán-kormányt az Európai Unió azzal, hogy nem küldi az uniós forrásokat. Ennél sokkal többet kell tenni azért, hogy ezek a pénzek megérkezzenek.

(9.20)

Az lenne minden magyar érdeke, hogy ezek a pénzek megérkezzenek, ezt szeretné a Demokratikus Koalíció is, de sajnos úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány erre teljesen alkalmatlan. Ezért ez a javaslat ebben a formában, így nem támogatható. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage