DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A T/3516. számú törvényjavaslat célja, hogy adatkezelési és eljárási szabályokat rögzítsen az állami projektértékelők által letételre kerülő összeférhetetlenségi nyilatkozatok és érdekeltségi nyilatkozatok tekintetében az állami projektértékelői jogviszonyról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2016. évi XXXIII. törvény módosítása által.

A fentiek tekintetében szükséges a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóságra vonatkozó egyes rendelkezéseinek módosítása is, figyelemmel arra, hogy a jelen szabályozás szerint a BEII hatásköre az európai uniós költségvetés végrehajtásában részt vevő valamennyi nemzeti hatóságra terjed ki, vagyis az állami projektértékelőkre nézve az igazgatóság ellenőrzési hatáskörrel nem rendelkezik.

A Kit. további módosítását igényli, hogy a BEII által végzett összeférhetetlenségi esetek hatékonyabb feltárásához szükségessé vált az európai uniós költségvetés végrehajtásában részt vevők személyes kapcsolataira vonatkozó nyilatkozatok bekérése és ellenőrzése is.

Nyilván nem kívánom megismételni a Latorcai Csaba államtitkár úr részéről és az Illés Boglárka képviselőtársam vezérszónoklatában elhangzottakat, de fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a célnak megfelelően az Ápjt.-ben szintén rögzítésre kerül, hogy az állami projektértékelői jogviszony létesítésével egyidejűleg szükséges általános összeférhetetlenségi nyilatkozatot és érdekeltségi nyilatkozatot tenni, valamint szintén a törvény szövegébe beemelésre kerül, hogy az állami projektértékelői jogviszony szerinti munkáltató a nyilatkozatokat kezeli. Az Ápjt.-be bekerül egy visszahivatkozás a Kit. azon részére, mellyel a BEII feladatai a fent ismertetett módon kiegészülnek.

Kénytelen vagyok reagálni Gréczy Zsolt DK-s képviselőtársunk vezérszónoklatára is. Képviselő úr azzal utasítja vissza ezt a törvényjavaslatot, hogy nem érkeznek uniós források Magyarországra. Hát, képviselő úr, én úgy emlékszem, hogy ezeket a kérdéseket éppen tegnap és tegnapelőtt teljes mértékben kiveséztük a tisztelt Ház előtt, és egyértelművé vált, s nem csak a tárgyalások, a vitáink eredményeként, az a tény, hogy éppen önöknek és az önök úgymond dollárbaloldalának köszönhető az, hogy ezek a források nem érkeznek Magyarországra. Nézze csak meg saját pártelnökének a nyilatkozatát! Mit nyilatkozott Gyurcsány Ferenc ezzel kapcsolatban? Nos, ezek után arra hivatkozni, hogy miattunk nem érkezik meg a pénz, hát, ez több mint méltatlan.

Visszatérve konkrétan a szabályozáshoz: tisztelt hölgyeim és uraim, a szabályozás célja az európai uniós források szabályos felhasználásának további megerősítése. Tehát ezen a további megerősítésen van a hangsúly. Mindezek alapján a KDNP parlamenti frakciója támogatja a T/3516. számú törvényjavaslatot, és továbbra sem értem, hogy az ellenzék  most a DK-ról tudok beszélni , a DK vezérszónoka miért nem akarja tovább erősíteni Magyarországon a jogállamiságot és a források szabad felhasználását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage