KOMJÁTHI IMRE, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt azért, ugye, önök, kormánypárti képviselők sem gondolják komolyan, hogy az Európai Unióban, Brüsszelben az ellenzék hozzászólásait elemzik, szemezgetnek belőle, és ennek alapján húzzák le az uniós pénzeket. Konkrétan azért nem kapjuk meg az uniós pénzeket, mert önök nem bírnak magukkal, amikor közpénzt látnak, amikor uniós pénzt látnak, és azt mindenáron vagy a családtagjaik, vagy a barátaik, vagy a saját oligarcháik zsebre akarják tenni.

Mindemellett nekünk rendkívül fontos, hogy jöjjenek ezek az uniós pénzek. Rendkívül fontos, mert látjuk, hogy az önök elhibázott gazdaságpolitikája hova juttatta az országot, hova juttatta a munkavállalókat. Éppen ezért a Magyar Szocialista Párt mindent meg fog tenni azért, hogy ezek az uniós pénzek jöjjenek. Ha vannak olyan javaslatok, amiket tudunk támogatni, akkor azokat támogatni fogjuk a munkavállalók, a magyar dolgozók, a magyar emberek érdekében. Ez a javaslat egyébként támogatható. De lesznek olyanok, amelyek nem.

El is mondom, hogy mik a tartalmi hozzászólásaink ezzel kapcsolatban. A tervezett változtatások az európai uniós forrásokhoz való szabályos hozzáférést, azok célnak megfelelő felhasználását szolgálják, továbbá bővítik a Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóság hatáskörét. Ez ugyebár jó. A kérdés viszont még mindig az, hogy a törvényekben megfogalmazott előírások a gyakorlatban hogyan fognak megvalósulni. Továbbá az is kérdés, hogy a jelen módosítások elegendőek leszneke az Európai Unió meggyőzésére, hogy a korábban Magyarország számára megítélt pénzügyi forrásokat elkezdje folyósítani. És az sem elhanyagolható kérdés, hogy a jelen törvénymódosításban szereplő összeférhetetlenségi szabályokat a kormányzat eleve miért hagyta ki az eddigi intézkedései és törvényalkotása körében.

Ezek a kérdések tehát továbbra is fennmaradnak, mindemellett ez a javaslat támogatható. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage