DR. LATORCAI CSABA, a Miniszterelnökség államtitkára: Igen. Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mindenekelőtt köszönöm a Fidesz és a KDNP képviselőinek, hogy támogatják a törvényjavaslatot, ezáltal elérve, hogy a Magyarországnak, a magyar embereknek, a magyar vállalkozásoknak járó források mielőbb meg is érkezzenek az országba.

Ami Gréczy képviselő úr felszólalásait illeti, hát, tisztelt képviselő úr, nem értem önöket. Miközben itt, az ország Házában folyamatosan hangoztatják és sürgetik, hogy mielőbb érkezzenek meg az uniós források az országba, aközben semmilyen olyan javaslatot nem szavaztak és úgy tűnik a hozzászólásából, hogy nem szavaznak meg, amelyek szükségesek volnának az Európai Bizottsággal történt megállapodás keretében a források megérkezéséhez. Mert, képviselő úr, mindazok a javaslatok, amelyeket eddig a kormány benyújtott az Országgyűlésnek, bármennyire is kifogásolja azokat, az Európai Bizottság kéréseit tartalmazzák, amelyeknek a végrehajtását a kormány elfogadta és vállalta. Ezt kérte, ennyit kért az Európai Bizottság, se többet, se kevesebbet, ezt vállaltuk, végrehajtottuk, és végre fogjuk hajtani a továbbiakban is.

Tehát nem értem önöket, de mondhatnám azt, hogy nem érteném önöket, ha az önök vezetője, a dollárbaloldal vezetője, Gyurcsány Ferenc maga nem árulta volna el azt, hogy voltaképpen önök nem abban érdekeltek, hogy Magyarország, a magyar emberek, a magyar vállalkozók végre megkapják azt, ami jogosan jár nekik, hanem valami teljesen másban érdekeltek. Engedje meg, hogy idézzem Gyurcsány Ferencet, a dollárbaloldal vezetőjét, aki a Facebookon a következőt nyilatkozta néhány nappal ezelőtt: „Szembemegyünk Orbán kormányával. Ahol és ahogy tudunk, nyomást gyakorlunk rá. Igen, dolgoztunk azért, hogy az Európai Unió olyan feltételeket támasszon, amelyek lebontják, de legalábbis meggyengítik Orbánt.” Képviselő Úr! Árulják már el, hogy mi a valódi céljuk! Talán csak nem az, hogy az egyébként Magyarországnak jog szerint járó forrásokat átjátsszák az önök finanszírozói részére?

Komjáthi Imre képviselő úrnak, aki egyébként bagatellizálni próbálta a dollárbaloldal aknamunkáját, szeretném felhívni a figyelmét Gyurcsány Ferenc egy másik nyilatkozatára  ezt nem a Facebookon tette, hanem az egyik rádióban , hogy hogyan is próbálják ezt az aknamunkát végezni a magyar emberekkel szemben. Idézném: „Ez úgy megy, hogy a mi elképesztően aktív európai parlamenti képviselőink azok iszonytató mennyiségben tárgyalnak és elvégzik a dolgukat az Európai Parlament és az Európai Bizottság embereivel folyamatosan. Megpróbálják megértetni, mi történik Magyarországon. Ebben sok munka van.” Valóban, tudjuk, sok munka van az aknamunkában. Egyébként engedje meg, tisztelt Komjáthi képviselő úr, hogy megköszönjem az aggodalmát, és azt a támogató attitűdöt, amit egyébként kihallani véltem a felszólalásából, és remélem, hogy ezúttal meg fogják szavazni a törvényjavaslatot, eddig ugyanis mindent leszavaztak, ami az uniós források hazahozatala végett szükséges lett volna.

És engedjék meg, hogy megköszönjem a Jobbik támogató hozzáállását is, eddig ugyanis a Jobbikra sem volt jellemző, hogy támogassa azokat a javaslatokat, amelyek az uniós források mielőbbi hazahozatalához szükségesek lettek volna.

Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy akkor befejezésül összefoglaljam, hogy az önök előtt fekvő törvényjavaslat célja, hogy az európai uniós költségvetés védelme érdekében megerősítsük az európai uniós támogatások felhasználása során alkalmazott audit- és ellenőrzési mechanizmusokat. A törvényjavaslatban éppen ezért teszünk javaslatot a kormányzati igazgatásról szóló törvény és az állami projektértékelői jogviszonyról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvény módosítására.

Újólag kérem tehát a tisztelt Országgyűlést, hogy mindezen célok megvalósulása érdekében támogassa a törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage