GRÉCZY ZSOLT, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A probléma nagyjából ugyanaz, mint az előző témakörökben volt: egy általános jogállami probléma az, ami akadályozza a Magyarországnak járó uniós pénzek megérkezését. Ezeket az általános jogállami és most már azt kell mondanom, diplomáciai problémákat ilyenfajta jogszabályokkal nagyon nehéz, gyakorlatilag lehetetlen orvosolni. A közbeszerzések ügyében is többször elhangzott előttem az előterjesztőtől és a Fidesz képviselőjétől is, hogy a túlárazásokat kellene visszafogni. Ez maga egy beismerése annak, hogy akkor eddig ezek a túlárazások bizony léteztek. Ezért a Demokratikus Koalíció szerint megint az a probléma, hogy nem lehet a közbeszerzési rendszert általában toldozgatni-foldozgatni, hanem az egész rendszeren kell javítani. Teszünk erre néhány javaslatot is.

Egy olyan rendszert kellene kidolgozni, amely egy egységes ellenőrzési rendszer, és amely a teljes közbeszerzési folyamatot mindenoldalúan kezeli. Kockázatalapú ellenőrzési módszertanok kidolgozására van szükség a hazai és az EU-s ellenőrzési gyakorlatból a folyamat valamennyi pontján a hatékony megoldások alkalmazásával, valamint az alkalmazott módszertanok teljes körű összehangolásával.

Az összeférhetetlenségre vonatkozó Kbt.-szabályok hatásos érvényesítése érdekében ellenőrző rendszert kell kialakítani az ajánlatkérőknél, amelyre irányadó rendelkezéseket a közbeszerzési szabályzatban is indokolt lenne rendezni. Mindezt a közbeszerzéseken túllépve egy átfogó rendszer keretében indokolt szabályozni. A magyar összeférhetetlenségi rendelkezések ugyanis ma széttagoltak, nincs egységes jogi definíció, illetve törvényi szabályozás. Mintegy 25-30 különálló jogszabályban jelenik meg az összeférhetetlenség fogalma. Szankciók ugyan léteznek, de nem működik egységes felügyeleti szerv, ezért valódi visszatartó erő sincs. A jelenlegi törvények különböző mélységben határozzák meg az összeférhetetlenségi szabályokat, és nem jellemző az egyes jogszabályok egymásra utalása sem. A közbeszerzésben való részvételhez egységes integritási rendszerek működtetése elengedhetetlen mind az ajánlatkérői, mind az ajánlattevői oldalon. Ezek hatékony, időbeni tényleges ellenőrzése, valamint a hiányuk következetes szankcionálása is szükséges volna.

A közbeszerzési rendszer hatékony működéséhez nélkülözhetetlen a verseny fokozása, ami az ajánlatos eljárások arányának további csökkentését igényelné. Az előzőekhez és a jogorvoslati rendszer fejlesztéséhez egyaránt szükséges a közbeszerzési vonatkozású adatbázisok érdemi elemezhetőségének elősegítése, általában megteremtése. Fontos része lenne tehát az átalakításnak az előzetes vitarendezési eljárás súlyának további növelése is. Ezek sajnos hiányoznak ebből a rendszerből, és mondom, az alapvető probléma általános és politikai.

Tehát demokráciadeficit van Magyarországon, ezért nem jönnek az uniós pénzek. Az uniós országok vezetői azt látják, hogy közbeszerzési eljárásokkal ezt a rendszert nem nagyon lehet orvosolni, egyszerűen féltik az európai uniós országok vezetői a saját adófizetőik által befizetett pénzeket attól, hogy ezeknek itt kézen-közön nyomuk veszik. Tehát az egész rendszert kellene megváltoztatni ahhoz, hogy az uniós pénzek megérkezzenek. Ez a fajta kiegészítgetés összességében az egész rendszert nem befolyásolja. A DK ezt a javaslatot, mivel az egész rendszer problematikus, nem fogja támogatni. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage