DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény módosításáról szóló T/3513. számú törvényjavaslat célja a közbeszerzési szabályozás több elemének módosítása annak érdekében, hogy a szabályozás maradéktalanul megfeleljen az európai uniós jogszabályoknak és gyakorlatnak, valamint orvosoljon több olyan problémát, mely a hazai jogalkalmazás során merült fel a gyakorlatban. A javaslat számos olyan szabályozási elemet foglal magában, melyek a közbeszerzési eljárások hatékonyabb, rugalmasabb és gyorsabb megvalósulását segítik elő, továbbá a közpénzzel való hatékonyabb gazdálkodást is elősegítik.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Nem kívánom megismételni a Latorcai Csaba államtitkár úr által expozéjában és Riz Gábor képviselőtársam által vezérszónoklatában már elmondottakat, de fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a túlárazások megelőzése és a közpénzekkel való hatékonyabb gazdálkodás érdekében bevezetésre kerül az az eredménytelenségi ok, mely szerint az ajánlatkérő eredménytelenné nyilváníthatja az eljárást akkor is, ha a legkedvezőbb ajánlat árazását figyelembe véve a szerződéskötés súlyosan sértené a hatékony és felelős gazdálkodás követelményét. Fontosnak tartom azt is hangsúlyozni, hogy rugalmasabbá válik a közbeszerzési eljárások jogszerűségének helyreállítása olyan esetben, amikor ezt az ajánlatkérő az eljárás eredményének megküldését követően észleli, vagy az előzetes vitarendezési kérelem során elismeri a közbeszerzési szabályok megsértését.

Megint csak kénytelen vagyok reagálni a Gréczy Zsolt DK-s képviselő úr, vezérszónok által elmondottakra. Ő azt mondta itt az ülésteremben, megismételve lényegében az előző napirendi pont során elmondottakat és azt kiegészítve, hogy az EU-s pénzek megérkezésének általános jogállami problémája van Magyarországon az ő véleménye, álláspontja szerint. Nem, képviselő úr, nem erről van szó, hanem arról, hogy Gyurcsány Ferenc, az ön főnöke ezt pontosan, élesen megfogalmazva kinyilvánította, az önök munkájáról, aknamunkájáról van szó. Ezt az aknamunkát erősíti a brüsszeli kettős mérce, az a kettős mérce, amelyet Magyarországgal szemben alkalmaz.

(10.10)

A tavalyi választások előtt is már Magyarország szenvedett ebben a brüsszeli, strasbourgi kettős mércében, viszont a tavalyi választások után, úgy tűnik, hogy Brüsszel és Strasbourg egy magasabb fokozatba kapcsolt, és ezt szenvedjük most itt Magyarországon. És ha jobban megvizsgáljuk magát az Európai Bizottságot, akkor tudnunk kellene azt, hogy az Európai Bizottságnak magának a szerződés őrének kellene lennie a lisszaboni szerződés alapján, hisz az rögzíti ezt, de, tisztelt hölgyeim és uraim, sajnos már nem a szerződés őre az Európai Bizottság, mert úgy gondolja, hogy a jog felett áll.

Köszönöm, hogy meghallgattak, és kérem, mint ahogy a KDNP-frakció is támogatja a törvényjavaslatot, támogassák önök is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage