KOMJÁTHI IMRE, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Komoly aggodalmaim voltak, amikor elolvastam a tervezet, a javaslat címét  „Közbeszerzés” , ugyanis azt tapasztaltam és tapasztaltuk az utóbbi néhány évben, hogy amikor közről van szó, akkor önök elég komoly szövegértési problémával küzdenek, ugyanis láttuk azt, hogy az adófizetők pénze hogyan veszíti el közpénzjellegét. Láttuk azt is, hogy az egyetemek hogyan veszítik el közintézményjellegüket. Azt is láttuk, hogy az egészségügyi dolgozók hogyan veszítik el közalkalmazotti státuszukat  éppen most a pedagógusokon van a sor , és azt is látjuk, olyan folyamat kezd kibontakozni, hogy az adófizetők által felújított kastélyok hogyan fogják elveszíteni közvagyonjellegüket.

Sajnos azt is látjuk, hogy a közbeszerzés sok esetben önök számára azt jelenti, hogy mindent beszereznek a köztől, még akkor is, ha 3 méter mélyen le van betonozva, még akkor is, ha egyébként azt a betont házi betongyárosai szállítják. Ezért komoly aggályaink vannak ezzel a javaslattal kapcsolatban, mindamellett, hogy ebben is vannak egyébként olyan részek, amelyek abszolút indokolhatók.

A közbeszerzési jogszabályok az Orbán-kormányok által szinte minden évben módosításra kerültek. Egy dolog azonban soha nem változott, a rendszer átláthatatlan maradt, ami mindig lehetővé tette az irányított közbeszerzéseket, vagyis azt, hogy már a kiírás pillanatában el lehessen dönteni, hogy ki nyerje az adott tendert, az esetleg versenybe szálló pályázókat pedig változatos indokokkal ki lehessen zárni a tenderből. A jelen javaslatból nem olvasható ki, hogy e téren bármilyen változást terveznének, a közbeszerzési rendszer lényegi elemei változatlanok maradnak. Csupán néhány, az Európai Unió előírásait átültető, vagyis jogharmonizációs célú változtatást láthatunk, azok is inkább csak technikai jellegűek. Ezen túlmenően a tenderen részt vevők gyanús árajánlat miatti kizárása, illetve a keretmegállapodások lehetőségeinek bővítése továbbra is visszaélésekre adhat lehetőséget.

A Magyar Honvédség egyes speciális beszerzéseire vonatkozó, kivételt biztosító szabályok viszont indokolhatók lehetnek. Én javaslom önöknek megfontolásra, hogy úgy alakítsák át ezt a javaslatot, úgy bővítsék ki, hogy az támogatható legyen.

Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy az MSZP minden olyan javaslatot támogatott és egyébként megszavazott, ami tisztességgel, becsülettel volt megfogalmazva, nem bebugyolálva mindenféle olyan dolgokba, ami nem támogatható, mert nekünk fontos, hogy ezek az uniós pénzek jöjjenek, még egyszer hangsúlyozom, a magyar munkavállalók, dolgozók, nyugdíjasok, magyar emberek érdekében.

Ezért kérem önöket, hogy koncentráljunk erre. Sehová nem vezet a dollárbaloldalozás, a gyurcsányozás; egyfelé vezet, hogy soha nem lesz köztünk egyetértés, még akkor sem, amikor egyébként az a magyar érdekeket és a magyar emberek érdekeit szolgálja, mert elviszi a fókuszt a lényegről. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage