DR. LATORCAI CSABA, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mindenekelőtt köszönöm a támogató felszólalásokat. Szeretném előrebocsátani, hogy volt néhány konkrét elhangzott ügy. Most ezekre a konkrét esetekre nem kívánok reagálni, hiszen Magyarországon, hál’ istennek, megvannak azok a hatósági és bírói fórumok, amelyek a közbeszerzések jogszerűségét felügyelik.

Elhangzott egy javaslat a helyi munkások alkalmazásának növelésére a hátrányos térségekben. Nos, hölgyeim és uraim, pontosan ezt akarja Magyarország Kormánya. Ezt a javaslatot tartalmazza az a tervezett beruházásitörvény-javaslat, amely jelenleg egyeztetés alatt áll az Európai Bizottságtól.

S miért innovatív az önök előtt fekvő törvényjavaslat? Például azért, mert a fedezethiányra történő hivatkozást, amit egyébként néhányan félre is értettek, s ez derült ki a felszólalásukból, tehát a fedezethiányra történő hivatkozást mint eredménytelenségre történő hivatkozást széles körben, általános érvénnyel meg tudja nyitni a közbeszerzések tekintetében.

Szeretném tisztázni azt a félreértést is, hogy a műszaki egyenértékűség elvét természetesen továbbra is alkalmazni kell, akár a műszaki leírásban, akár a referenciákban. Pontosan ezért nincs szükség külön fogalommeghatározásra.

Az öntisztázás szabályait pedig hiába lövik, tisztelt ellenzéki képviselők, azt európai uniós irányelvből kell átvennünk. Tehát azt kérném, hogy ne támadják európai uniós kötelezettségünk teljesítését.

Elhangzott, hogy Magyarországon magas az egyajánlatos közbeszerzések száma. Nos, hölgyeim és uraim, tisztelt Országgyűlés, uniós összevetésben a középmezőnybe tartozunk. Az uniós közbeszerzések tekintetében korábban ez a szám 40 százalék volt, de a kormány intézkedéseinek köszönhetően ez 2022-re 32,9 százalékra csökkent, a hazai közbeszerzések vonatkozásában pedig ez a szám sokkal alacsonyabb volt, az elmúlt évben 23 százalékról 20 százalékra sikerült csökkenteni az egyajánlatos közbeszerzések számát, és a kormány természetesen további intézkedéseket tesz ennek az aránynak a csökkentésére.

A Jobbik képviselője részéről elhangzott, hogy az új eredménytelenségi okkal mi a helyzet. Nos, képviselő úr, erre csak akkor lehet hivatkozni, ha az ajánlatkérő kifejezetten bizonyítani tudja a manipulatív vagy alapelvet sértő árazást.

A bírálati cselekmények megismétlése szintén csak a közbeszerzési törvénynek való megfelelést szolgálhatja. Remélem, hogy mindezekkel sikerült meggyőznöm a Mi Hazánk és a Jobbik képviselőit, és támogatni fogják ezt az uniós kötelezettséget teljesítő törvényjavaslatot, mert  hiába mondja Z. Kárpát képviselő úr  eddig ez nem volt jellemző. Csak példának hoznám föl, hogy a Jobbik nem támogatta az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Ami pedig azokat a felszólalásokat illeti, amelyek arról szóltak, hogy a közbeszerzési rendszert javítani szükséges, nos, tisztelt képviselő hölgyek és urak, pontosan ezt tesszük. Ugyanakkor a kormány álláspontja szerint nem szükséges új rendszert alkotni, hiszen, megismétlem, az egységes piaci eredménytábla alapján Magyarország a legjobban teljesítő tagállamok közé tartozik a közbeszerzések tekintetében. Kérem tehát a baloldali képviselőket, a Jobbiktól az MSZP-n át  már látom, hogy Komjáthi képviselő úr távozott  egészen a DK-ig, bizonyítsák, hogy Unió-pártiak és szavazzák meg ezt a törvényjavaslatot, hiszen, ahogy említettem, ez európai uniós kötelezettséget vezet át. Ha nem szavazzák meg és nem támogatják a javaslatot, azzal azt bizonyítják, hogy további konfliktusok szításában érdekeltek az Európai Unióval, ezáltal tehát azt akarják, hogy Magyarországnak, a magyar embereknek, a magyar vállalkozásoknak járó források ne vagy minél később érkezzenek haza.

Arra pedig, hogy mi a hazaárulás, tisztelt Gréczy képviselő úr: hát, az a hazaárulás, hogy önök mindent elkövetnek azért, hogy a magyar emberek, a magyar vállalkozások ne kapják meg a nekik járó uniós forrásokat.

(11.10)

Mindezzel pedig csupán azt a gyanút erősítik, hogy azt, ami járna az országnak, azt, ami járna a magyar embereknek, a magyar vállalkozásoknak, ezt a pénzt, ezeket az uniós forrásokat önök voltaképpen megpróbálják átjátszani a dollárbaloldal külföldi finanszírozóinak.

Tisztelt Országgyűlés! A közbeszerzési törvény módosítására tett javaslatában a kormány az Európai Bizottság kéréseire, valamint a joggyakorlatban felmerülő problémákra, tapasztalatokra, visszajelzésekre alapozva olyan rendelkezések elfogadását kéri, amelyek az európai uniós kötelezettségek végrehajtását, illetve azoknak történő megfelelést, a közbeszerzési joganyag alkalmazása során felmerülő, illetve a gyakorlati igények alapján szükségessé vált jogalkotási igények teljesítését, a közbeszerzési eljárások hatékonyabb, gyorsabb és rugalmasabb megvalósítását, valamint a felelős közpénzfelhasználás gyakorlatának támogatását szolgálják.

Kérem ezért a tisztelt Országgyűlést, támogassák a kormány által előterjesztett törvényjavaslatot igen szavazatukkal. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage