DR. VEJKEY IMRE (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Nagyon érdekes kérdést vetett fel Gréczy képviselőtársunk, hogy mi az elárulása 1956-nak. Kik árulták el 1956-ot? Mi, ugye itt, a Fidesz-KDNP oldalán, akik a polgári-nemzeti, keresztény közösséget képviseljük, a szabadságharcosoknak vagyunk a gyermekei, unokái, dédunokái, ez egyértelmű. Velünk szemben azonban, az ön pártjában nem azok ülnek, akik a szabadságharcért küzdöttek gyermekként, unokaként, dédunokaként.

Tehát ha arról beszélünk, hogy kik árulhatják el, akkor ez bizony determinált, képviselőtársam. Ezt pont az ön szájából hallani furcsa, és furcsa azért is hallani, hogy ön most ezzel védi lényegében az amerikaiakat, azokat az amerikaiakat, akik akkor, ott cserben hagytak bennünket, mert megállapodtak Hruscsovval, és inkább hagyták, a megállapodás az volt, hogy ők mennek Szuezbe, az oroszok jönnek ide, és a mi őseink vérbe fagytak, legyilkolták őket, meghaltak, vagy megnyomorították őket – szóval, érdekes.

Éppen ezért, mert nekünk ilyen történelmünk van, mi azt tudjuk mondani, hogy mi nem vagyunk  és visszautasítjuk, és nem is értjük a kérdéseket, hogy hogy lehetnénk mi akármilyen pártiak  orosz-, ukrán-, akármilyen pártiak. Nem! Hölgyeim és Uraim! Mi se oroszpártiak nem vagyunk, se ukránpártiak nem vagyunk, mi magyarpártiak vagyunk. Mi 1956-ban is magyarpártiak voltunk, és most is magyarpártiak vagyunk, és kérem, nagyon szeretném, hogy önök is ezek legyenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage