GRÉCZY ZSOLT, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Mielőtt a javaslatról mondok néhány mondatot, csak szeretném helyre tenni, a korábbi álláspontomat még egyszer pontosítani, mert ugye, Kiss János tett egy megjegyzést, hogy hát, honnan máshonnan vennénk, mint az oroszoktól a gázt, hát, ahogy a csehek meg a lengyelek meg a szlovákok, románok, németek, szépen mindenki megoldotta, hogy már nem vesznek az oroszoktól gázt. Meg nálunk nem is az a baj feltétlenül, hogy vesszük az oroszoktól, mert kell venni, nyilván szükség van rá, hanem az, hogy a legdrágábban mi vesszük az egész világon, az nincsen rendben.

És akkor most a javaslatról. A módosítások jelentős része a magyar állampolgárságról szóló és az anyakönyvi eljárásról szóló átfogó és ehhez kapcsolódó egyéb jogszabályok módosítására fókuszál. Itt az teszi vitathatóvá a módosító javaslatot, hogy az állampolgársági törvény módosítása egy eddigi átmeneti rendelkezést véglegessé tesz, arra hivatkozva, hogy ujjnyomat nélkül felvett, de hiányosnak minősülő, és ezáltal a személyazonosító igazolvány kiállítását akadályozó körülményen kívül egyéb okból is meghiúsulhat az okmánykiállítás. Viszont sajnálatos módon a módosítás előterjesztője nem részletezi, hogy pontosan melyek lehetnek ezek az okok.

A másik problémás, vitatható terület az illetékekről szóló és a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló törvény módosítása, ahol a közigazgatási határ változásával és fekvéshatár-változással összefüggő ingatlan-nyilvántartási eljárás során fizetendő igazgatási szolgáltatási díjakat 200 ezer forint összegben maximalizálják arra hivatkozva, hogy ez az ügyfelek, különösen a települési önkormányzatok adminisztratív terheinek csökkentését szolgálja. Ami az ügyfelek esetében még igaz is lehet, és ez lehetne egy pozitív változás, hiszen maximalizálja a kifizethető díj nagyságát; de az önkormányzatok nem az adminisztratív terhek csökkentését látják majd ebben a módosításban, hanem azt, hogy egy újabb bevételi forrásuktól fosztja meg őket a kormány.

(13.00)

A következő problémás terület a törvényjavaslatban a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény módosítása. Itt létrejönne egy honlap, amelynek pontos tartalmáról és működéséről egyelőre semmit nem lehet tudni, mert annak részletes szabályai majd egy későbbi kormányrendeletben lesznek nyilvánossá téve. A részletes szabályok ismerete azért is lenne fontos, mert a határon túli magyarok egy egyszerű regisztrációt követően ezen keresztül el tudják majd érni a magyar állami szervek vagy az állami média szolgáltatásrendszerét. Tehát a határon túli magyarok képviselete, az ő érdekeik képviselete valóban nagyon fontos és közös felelősségünk, itt is azt gondoljuk, hogy pontosításra van szükség.

A következő probléma a javaslattal a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény módosítása, amely új szoftvereket hoz be  vendégem/vendéglátás, vendégem/attrakció , jegykezelő szoftvert, és nyugtakibocsátási kötelezettséget is előír, és ezeknek a behajtására lesz alkalmas. Ennek a két szoftvernek a pontos működéséről sem lehet tudni egyelőre semmit, ráadásul pont egy olyan terület, a turizmus területén teszi ezt lehetővé, hogy a szoftverrel kiváltsák az online pénztárgép használatát, amely arról híres, hogy a Fidesz-közeli cégeknek és családtagoknak lett kisajátítva.

Ami különösen aggasztóvá teszi a rendelkezést, az az, hogy ez a rendszer rendkívül alkalmas a személyes adatok ellopására. Jó példa erre a Covid alatt az oltásra bejelentkezettek e-mail-címeinek felhasználása kormányzati propaganda céljaira. Ráadásul probléma a javaslattal az is, hogy egy salátatörvényről beszélünk, jó lett volna ezeket külön-külön megbeszélni és külön-külön törvényjavaslatban a Ház elé terjeszteni. Így lenne idő arra, hogy a törvényjavaslatokat mindenki külön-külön rendesen tudja elemezni, és ezek elfogadása is sokkal könnyebb lenne, ha szét lennének választva és nem egy salátatörvényben lennének összegezve.

Így az az igazság, hogy ezeknek a jogszabályoknak egy része az állampolgárok számára gyakorlatilag értelmezhetetlenné válik, hiszen egy ekkora csomagban négy-öt olyan történet van, amelyik külön-külön is önmagában megérte volna a vitát, így azonban azt gondoljuk, hogy számos hiányossága miatt ez nem lesz támogatható. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage