DUDÁS RÓBERT, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az egyes törvényeknek a közigazgatás fejlesztésével összefüggő módosításáról szóló T/3514. számú törvényjavaslat egy olyan salátatörvény, amelynek fő szabályozási területei, mint már egyébként többször elhangzott, de én is szeretném megemlíteni: az állampolgársági törvény, az anyakönyvi eljárásról szóló törvény, a hungarikumtörvény és érintőlegesen az illetékekről szóló törvény is.

Főként egyértelműsítéseket találunk, és joghézagokat igyekeznek a módosítások megszüntetni, valamint jobbára technikai jellegűek a tervezett változások. Olyan esetekben is történik egyértelműsítés, mint például a gyermeknek a születés időpontjára visszamenőleges hatállyal létrejövő állampolgársága, a születés pillanatában magyar állampolgár szülő esetén. Eddig is nyilvánvaló volt, hogy amennyiben a gyermek szülője nem magyar állampolgár annak születésekor, akkor a gyermek sem lesz a vérségi elv szerint, de ez a pontosítás egyértelműbb, mint a korábbi normaszöveg volt.

Ahol érdemi változás van, az pozitív, így például az, hogy bővebb adattartalommal kérhető igazolás az állampolgárságról, illetve a házasság során viselt nevek valamennyi változását követnie kell az adminisztrációnak, s a többi. Szintén pozitív az illetékekről szóló törvény azon változása, mely szerint közigazgatási vagy településhatárok változása esetén lesz egy 200 ezer forintos maximum, ami csökkenti az önkormányzatok vonatkozó anyagi terheit.

Amiről viszont kicsit hosszabban szeretnék beszélni, az a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot érintő változás. Önök szerint az NTAK vendéglátó üzletekkel való bővítése a turisztikai szektor teljes digitalizálását szolgálja, amivel átfogó kép áll majd rendelkezésre az ágazat forgalmi, illetve statisztikai adatairól. A jelenleg hatályos jogszabályok alapján minden Magyarországon működő vendéglátó üzlet üzemeltetőjének  vagyis annak tulajdonosának vagy bérlőjének  regisztrálnia kell vendéglátó üzletét ebben az adatszolgáltató központban.

(13.10)

A kötelező regisztráción felül a vállalkozásoknak kötelező adatszolgáltatási kötelezettségük is lesz ez év július 1. napjától.

Múlt év ősszel Lukács László képviselőtársam, frakcióvezető úr többször felhívta a figyelmet arra, hogy a vállalkozásoknak az adatszolgáltatási kötelezettségnek való megfelelés komoly műszaki beszerzéseket tesz szükségessé. Az eszközök beszerzése, amellyel adatot tudnak a kért módon szolgáltatni, akár az egymillió forintot is elérheti vendéglátóhelyenként. A múlt év végén a vállalkozások mindezekre tekintettel halasztást kaptak, az új határnapot pedig az előterjesztés tanúsága szerint július 1. napjával határozták meg.

Álláspontunk szerint továbbra is fennállnak, ha nem éppen súlyosabbak azok a körülmények, amelyek újabb halasztást vagy sokkal inkább a kötelezettség végleges eltörlését is megalapozzák, ugyanis a koronavírus-járványban és a mostani inflációs válságban is a nehéz helyzetben lévő vállalkozások a megnövekedett rezsidíjak, a magas alapanyagköltségek és a változó, de alapvetően kedvezőtlen forintárfolyam terheit is kénytelenek elviselni. Ezek súlyosságát mutatja, hogy sorra zártak be az elmúlt hónapokban a vendéglátóhelyek. Az adatszolgáltatási kötelezettség számukra újabb nehéz teher, ami számukra méltánytalan egy ilyen gazdasági helyzetben. Egy normális országban a kormány nem a multikkal, hanem a vállalkozókkal, a vállalkozásokkal, a kis- és közepes vállalkozásokkal köt stratégiai partnerséget.

Mindezekre tekintettel a legkisebb vállalkozások pártján álló, konzervatív gondolkodású Jobbik elsősorban azt kéri, hogy ne lépjen hatályba az adatszolgáltatási kötelezettség. Amennyiben ezt nem tudják elfogadni, halasszák el 2024. július 1-jére, és támogassák a vállalkozásokat a költséges eszközök beszerzésében. Erről a két, most általam említett lehetőségről módosító javaslatot is benyújtottunk, és kérjük, hogy valamelyik eshetőség támogatását fontolja meg államtitkár úr, fontolja meg a magyar kormány, lehetőleg azt, hogy ne is lépjen életbe ez az adatszolgáltatás.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage