DR. GYÖRGY ISTVÁN, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselők! Tisztelt Ház! Először is szeretném megköszönni azoknak, akik a jogszabály támogatásáról biztosítottak. Valóban, azt gondolom, többségében olyan egyértelműsítő rendelkezések kerültek be a jogszabálytervezetbe, amelyek lényegesen könnyebbé teszik az ügyintézői munkát, az egységes jogalkalmazást, és természetesen ezzel együtt gyorsítják az ügyintézést is, ami mindenképpen az ügyfelek érdeke is.

Gréczy Zsolt DK-s vezérszónok úrnak, képviselő úrnak szeretném azt válaszolni a turisztikai törvényhez tett hozzászólása kapcsán, hogy az új szoftverek már korábban bevezetésre kerültek, ezzel a módosítással csak a NAV-hoz történő adatszolgáltatási kötelezettség könnyítése történik meg. Az NTAK pedig személyes adatokat nem kezel ma sem, nem is fog kezelni, kizárólag statisztikai adatgyűjtésre szolgál.

Dudás képviselő úrnak pedig szeretném mondani, hogy a szoftverköltség 50-100 ezer forint lesz, nem látjuk ezt a milliós nagyságrendet, de természetesen a módosító indítványait nyilvánvalóan tárgyalni fogja a részletes vita során is az Országgyűlés illetékes bizottsága, és ezt követően tudunk majd erre reagálni.

Volt még egy kérdés, helyesebben kettő. Gréczy képviselő úr kérdezte, mert nincs részletezve az ujjnyomatprobléma kapcsán, hogy milyen egyéb probléma lehet. Például lehetséges, hogy az elkészült fénykép minősége nem megfelelő, és ez nem derül ki, csak később; hogy az állampolgársági eskü letételének ez ne legyen akadálya, később lehet kérelmezni akkor a személyi igazolványnak a kiállítását.

Még egy dolgot, amit tulajdonképpen Dudás Róbert képviselő úr a hozzászólásában helyesen értelmezett. Szeretném Gréczy képviselő úrnak is mondani, hogy önkormányzati terhet nem fog növelni ez az illetéktörvény-módosítás. Ez kizárólag arról szól, hogy például közighatár-módosulás esetén  ami nagyon ritkán fordul ugyan elő, például akkor, ha korábban önálló települések évtizedekig egy közigazgatási egységet képeztek korábbi döntések alapján, majd most ismét szétválnak  a szétváló településeknek gyakorlatilag ingatlanonként kell 6600 forintot fizetniük ahhoz, hogy az új ingatlan-nyilvántartási állapot azt tükrözze, ami a döntés következménye. Konkrétan tudok mondani ilyen települést, 24 millió forintot kellene fizetniük földhivatali eljárási díjként, ehelyett most 200 ezer forintot kell majd nekik fizetni. Tehát ilyen esetekben egy összevont, egyszeri és egyösszegű díjat kell fizetni. Semmiféle bevételtől egyébként nem esnek el, tehát ez soha nem volt önkormányzati bevétel, ez az ingatlan-nyilvántartási eljárással együtt járó igazgatási szolgáltatási díj tulajdonképpen.

Ezekre szerettem volna reagálni, és kérem a tisztelt képviselő hölgyeket, urakat annak megfontolására, hogy a törvénytervezetet egységesen támogassák. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage