DR. ZSIGMOND BARNA PÁL (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Jól ismerjük a magyar emberek álláspontját a háború kérdésében: a magyarok minél előbb békét akarnak. Ez egy teljesen logikus, mondhatni, az egyetlen logikus álláspont. Ha meg akarjuk állítani a vérontást, a rombolást, akkor ahhoz legelőször is tűzszünet kell, majd béke kell (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.), és mindenkinek, akinek számottevő hatása van a háború menetére, azon kellene dolgoznia, hogy minél előbb béke legyen, nem azon, hogy a háború minél tovább tartson.

Abból pedig, hogy a magyar emberek nem támogatják a háborút, egyenesen következik, hogy a magyar kormány sem támogatja. Sajnos azonban tudomásul kell vennünk, hogy nem mindenki van ezen az állásponton. Az Egyesült Államok demokrata kormánya például, amelynek a nyugati világból a legnagyobb hatása van a háborúra, a folytatása mellett van. Tény, hogy teljesen más képet mutat egy háború akkor, ha egy szomszédos országban zajlik, és mást, ha 6-7 ezer kilométernyire. Az amerikaiaknak a hírek szerint nagyjából egy tucat professzionális katonája van Ukrajnában, ehhez képest Kárpátaljáról nap mint nap viszik el az embereket, arról nem is beszélve, hogy a mi gazdaságunkat komoly kihívások elé állítja a háború, az övék még profitál is belőle.

Az tehát, hogy az amerikaiak álláspontja más, teljesen érthető, hiszen a saját érdekeiket követik. A baj az, hogy a saját érdekeiket ránk akarják erőltetni, és a magyar emberek véleményét figyelmen kívül hagyva, bele akarnak minket kényszeríteni a háborúba. A magyar emberek akarata azonban egyértelmű, ezért mi nem fogjuk engedni, hogy belerángassanak minket a konfliktusba, nem fogunk fegyvert szállítani, és kitartunk a béke pártján.

Tisztelt Ház! Sajnos az európai vezetés nagy része is a háború pártján van, a közép-európaiak különféle okok miatt, a nyugatiak nagy része az amerikaiak miatt. Van egy erős és egyre általánosabb brüsszeli nézet, amely szerint az európai külpolitika-csinálást egyszerűen csak ki kell szervezni Amerikába. A legfontosabb és jelentős kivétel ez alól talán a francia elnök, aki azt a hagyományt követi, hogy Európának nem másokat kell utánoznia, hanem a saját érdekeiből kell kiindulnia. Sajnos bármilyen nagy ország is Franciaország, ez a nézet ma Európában nem meghatározó.

Tisztelt Ház! Magyarország megbízható és elkötelezett tagja a NATO-nak, minden onnan származó kötelezettségnek eleget teszünk. (Dr. Vadai Ágnes: Magyarország igen, de a magyar kormány nem!) Azon tagországok közé tartozunk, akik minél előbb eleget fognak tenni a 2 százalékos katonai kiadás követelményének.

A mi megközelítésünkben a NATO egy kizárólagos védelmi szövetség, és nem keveredhet közvetlen támadó jellegű konfliktusba semmilyen külső erővel. Éppen ezért elvárjuk a NATO-tól, hogy tartózkodjon minden olyan kijelentéstől, állásfoglalástól, gesztustól, amely félreértésre adhat okot. Magyarország a NATO-n belül is egy, a nemzeti érdek és a szövetségesi kötelesség talaján álló politikát folytat.

Tisztelt Országgyűlés! Az tehát valamelyest érthető, hogy vannak országok, amelyek a háború pártján állnak, mert mások a szempontjaik, vagy mert a közvélemény megosztott és különböző erős vélemények ütköznek egymással, de arra, hogy valaki a saját országában az egyértelműen uralkodó állásponttal, az emberek elsöprő akaratával szembehelyezkedjen, csak a magyar baloldal képes. A nemzetközi kapcsolatokban fontos a belső egység, ezért mi újra és újra kísérletet tettünk arra, hogy meggyőzzük a baloldalt, hogy ne a háború pártján, hanem a béke, a biztonság és a magyar emberek pártján álljon; mind ez idáig eredménytelenül.

Legutóbb egy határozati javaslatot terjesztettünk az Országgyűlés elé, amely megerősítette, hogy Magyarország nem akar és nem is fog részt venni ebben a háborúban, nem szállít fegyvert, és arra szólítja fel a nemzetközi közösséget, hogy a háború támogatása helyett a tűzszünetet előidéző és békét eredményező tárgyalásokra mozgósítsa inkább az energiáit.

(12.30)

Kértük a baloldalt, hogy támogassák ezt a javaslatot, csatlakozzanak a béketáborhoz, de nem voltak rá hajlandók, helyette megpróbálták mindenféle trükkökkel kifacsarni a szöveget. Ez azért van, mert a baloldalnak nem a magyar emberek képviselete a fontos, hanem hogy külföldről a zsold megérkezzen, hogy a dollárok megérkezzenek, azt pedig, úgy gondolják, így tudják bebiztosítani.

Én mégis az remélem, hogy egyszer talán majd belátják, hogy nem lehet a végtelenségig szembemenni a magyar emberekkel, és ellenük politizálni. Addig, ameddig a baloldal háborúpárti, mi, a nemzeti oldal, a magyar emberek oldalán, a béke pártján állunk. (Kálmán Olga: És Putyin oldalán!) Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage