SEBŐK ÉVA (Momentum): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Minisztérium! Először 2022 júliusában jelezték nekem a Békés megyei választók, hogy hónapok óta nem lehet tűzifát kapni a megye árusító pontjain. A megkeresések eredményeképpen telefonos felmérést végeztünk el, amely igazolta a választópolgárok hiány kapcsán támasztott aggodalmát.

A kormány 2022 szeptemberében bejelentette a hatósági áras tűzifaprogram bevezetését. Ezt követően haladéktalanul regisztráltunk a szegedi és a gyulai pontokon. Először 2022. október 10-én volt alkalmam felszólalni a parlamentben azzal kapcsolatban, hogy hatalmas probléma áll fenn, ugyanis tűzifahiány van. Akkor államtitkár úr meglehetősen agresszívan válaszolt, kigúnyolt, majd rám küldte a propagandát. Mindenesetre én 2022. október 24-én interpelláció keretében ismételten felhívtam a figyelmet, amire azt válaszolta Farkas Sándor államtitkár úr, hogy „múlt hét végétől” úton van a fa, ami azonban azóta sem érkezett meg.

2022 novemberétől kezdődően csaknem minden egyes munkanap megküldtük a minisztériumnak, hogy a hőmérséklet fagypont alá csökkent, de még mindig nincs fa az árusító pontokon. Több mint hatvan alkalommal figyelmeztettük a minisztériumot. Fa a mai napig nem érkezett. Először 2023. március 24-én kaptunk visszajelzést, ott is csak Szegedről, hogy az előlegszámla kiállításához szükségük van még adatra. Fát ugyanakkor ott sem ígértek. Gyuláról azóta sincs reakció. Mindeközben a Belügyminisztérium államtitkára, Rétvári Bence nagyon kényelmesen azt állítja, hogy nem tudják, hogy hány kihűléses haláleset történt Békés megyében az elmúlt fűtési szezonban.

Ki vállalja a kormány részéről a politikai felelősséget a Békés megyei emberek életének veszélyeztetése miatt? Köszönöm. (Szórványos taps a Momentum és a Párbeszéd soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage