DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A baloldali pártok hajlamosak azt a látszatot kelteni, mintha a panelprogram valamifajta baloldali vívmány lenne, de a történeti hűség kedvéért szeretném jelezni, hogy az iparosított technológiával készült panellakások felújításának támogatását az első Orbán-kormány indította el, és éves rendszerességgel jelentek meg pályázatok. 2002 után az MSZP-SZDSZ-kormányok az erre szánt források összegét is csökkentették, valamint 2010 előtt sok kritika érte a pályázati konstrukciókat, mivel nem mérték fel pontosan, hogy a társasházaknak milyen típusú felújításokra és beruházásokra lett volna igényük, illetve rendelkezneke az önerőhöz szükséges forrással.

Az elmúlt időszakban a képviselő úr által kérdezett témában voltak pályázatok. Több, panelépületeket érintő pályázati kiírás jelent meg. A teljesség igénye nélkül: a kormány többek között támogatást biztosított a távfűtéssel ellátott társasházak és lakásszövetkezetek energiahatékonysági korszerűsítéséhez, az okos-költségmegosztók telepítéséhez, a radiátorok cseréjéhez.

Azt gondolom, hogy a jelenlegi európai energiaválság és szankciós infláció idején nagyon komoly eredmény az, hogy a kormány rezsivédelmi intézkedéseinek köszönhetően egész évben a magyar emberek számára változatlan marad a gáz, az áram és a távhő ára. Az Energiaügyi Minisztérium intézkedése nyomán a gázalapú szolgáltatóknál januártól lényegében megfeleződtek az intézmények távhődíjai. A friss kormánydöntés az ellátásbiztonsági szempontok érvényesítésén túl ősztől még alacsonyabb szintre szoríthatja az árakat a nem lakossági fogyasztóknál is.

Arra szeretném kérni képviselő urat  mert az a tervünk, hogy átfogó energetikai programot indítsunk az uniós források jelentős részéből , hogy ebben támogassa a kormány álláspontját. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage