DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Amikor a kormány bevezette a benzinárstopot, a baloldal tiltakozott ellene; amikor pedig annak kivezetéséről döntött, az ellen is tiltakoztak. Azt gondolom, hogy egy picit ezen a folyamaton nehéz eligazodni.

Ősszel már volt lehetőségem arra, hogy egy üzemanyaggal kapcsolatos interpellációjára válaszoljak, és akkor is felhívtam képviselő úr figyelmét arra, hogy amennyiben miniszterelnök úrnak nem sikerült volna elérnie, hogy az orosz kőolaj elleni szankciók Magyarországra ne vonatkozzanak, most komoly ellátási gondjaink lennének; akkor most nem arról beszélnénk, hogy mennyibe kerül az üzemanyag, hanem könnyen lehet, arról beszélnénk, hogy nincs elegendő üzemanyag az országban. És úgy gondolom, az is segítene, ha a szankciók kapcsán az önök pártja nem a szankciók bevezetését sürgetné.

Azt is ki kell emelni, hogy Magyarország energiaszegény, importnak kitett ország, így a magas energiaárak befolyásolják az üzemanyagárakat. Az elhibázott szankciók nemzetközi energiaválságot okoztak, történelmi magasságba emelték az üzemanyag- és energiaárakat. (Egy hang a Jobbik soraiból: Ti okoztátok!)

A kormány a benzinárstop fenntartásával 13 hónapon át garantálta Európa legalacsonyabb üzemanyagárait a magyar családoknak. (Közbeszólás a Jobbik soraiból.) Erre 2022 decemberéig volt lehetőségünk, azonban az uniós szankciós kőolaj-politika hatálybalépése miatt az üzemanyag-biztonság tovább már nem volt fenntartható, ezért a kormány az árstop megszüntetéséről döntött. Vagyis azóta szankciós benzinárak vannak érvényben Európában és Magyarországon. Hallom, hogy sűrűn fogalmaznak meg megjegyzéseket ezzel kapcsolatban. Tényleg újból kiemelném, hogy az önök pártelnöke az Európai Parlamentben újabb szankciók bevezetését sürgette. Ezt szerintem nem szabad elfelejteni. (Dr. Lukács László György: Fogadok, azt is megszavazná...)

Tájékoztatom, hogy az európai uniós áfairányelv-szabályozás értelmében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) az üzemanyagként szolgáló energiahordozókra nem lehet kedvezményes adómértéket kivetni.

Kérjük képviselő urat, hogy a jövőben a Rezsivédelmi Alapban biztosított, a magyar családoknak jutó támogatásokhoz járuljon hozzá. És azt is nagyon sajnálom, hogy nem szavazták meg az ezzel kapcsolatos költségvetés-módosítást sem. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage