TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterhelyettes Asszony! Magyarországon milliók élnek energiaszegénységben. A Fidesz-kormánynak az elmúlt 13 évben ezt a helyzetet nemhogy megoldania, de kezelnie sem sikerült. Jelenleg 600 ezer háztartásban nem tudnak vezetékes energiát használni a fűtéshez, ez körülbelül 1,8 millió embert jelent, minden ötödik magyart; s nem a harmadik világban, hanem Magyarországon, a NER 14. évében. De van egy még mélyebb bugyor is: 10 ezer hazai háztartásban nincs vezetékes áram. Több mint 8600 magyar gyerek nő fel olyan helyen, ahol este gyertyát kell gyújtani, ha látni akarják a házi feladatot, a tányért vagy egymás arcát. Pedig gyertyával fűteni nemcsak egészségkárosító, de iszonyú drága is. Egy egyszobás szükséglakást kivilágítani gyertyával többe kerül, mint Orbánék hatvanpusztai kastélyának a könyvtárépületét villanyfénybe borítani.

A megoldás, ahogy a Fényhozók Alapítvány évek óta zajló programja megmutatta, meglehetősen egyszerű. Kell hozzá egy alsó polcos napelem és egy kiérdemesült akkumulátor, mondjuk, egy használt gépkocsiaksi, s néhány tízezer forint mindez lakásonként.

Mi, a Párbeszéd-Zöldek megelégeltük a kormány 13 éves semmittevését, ezért azt vállaltuk, hogy lefutjuk az Ultrabalatont, 211 kilométert, és ezt összekapcsoljuk egy közösségi adománygyűjtéssel. A link ott van egyébként az élő videó alatt. Szeretnénk támogatni az alapítványt abban, hogy minél több családhoz tudják elvinni a fényt. És szeretnénk, ha ez a példa ragadós lenne, s nemcsak jó szándékú internetezők, hanem esetleg a kormánypárti többség is csatlakozna hozzá.

Ezért kérdezem államtitkár asszonyt, miniszterhelyettes asszonyt, hogy a kormánynak megérie egy közepes stadion egyetlen széksorának árát az, hogy 8600 gyermek családjába elvigye a vezetékes villanyt, elvigye a fényt. Kíváncsian várom válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage