DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném kiemelni, hogy a magyar kormány hihetetlenül nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy Magyarországon továbbra is megfizethető legyen az energia. Az átlagfogyasztásig fenntartott rezsivédelemmel az Európai Unió legalacsonyabb áram- és gázárait tudjuk garantálni. Az előbb már kifejtettem, hogy ez milyen nagy anyagi segítséget jelent a családoknak, 181 ezer forintot havonta.

Ön megemlítette az energiafelhasználás mértékét is. Ezzel kapcsolatban szeretnék kiemelni két adatot. Fontos megemlíteni, hogy az elmúlt hónapban a megelőző év azonos időszakához képest 25,8 százalékkal kevesebb földgázt használt fel az ország. Márciusban tovább folytatódott az áramfogyasztás 11 hónapja tartó csökkenése, melynek mértéke ezúttal 7,9 százalékos volt. Ebből a kormány is kivette a részét, és magán kezdte a spórolást: szeptembertől márciusig közel felére csökkentette egyes központi állami hivatalok földgázfogyasztását. Ezt csak arra való tekintettel mondom el, hogy képviselő úr itt a fogyasztás mértékére utalt. Azt gondolom, hogy ezeket az adatokat ilyenkor érdemes kiemelni.

A korszerűsítésekkel, felújításokkal kapcsolatban hadd emeljem ki azt, hogy az otthonfelújítási támogatás keretében több mint 300 ezer család nyert támogatást az elmúlt időszakban. Ennek közel a fele energiahatékonysággal kapcsolatos beruházásra került felhasználásra. Emellett pedig folytatódik a lakossági napelemes rendszerek kiépítését és fűtés-korszerűsítését segítő program is, melynek egynegyedét kifejezetten fűtés-korszerűsítésre fordítják. Azt gondolom, hogy ezek a programok nagy segítséget nyújtanak a magyar családoknak. Kérem, hogy ezt képviselő úr is fogadja el. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage