ÁGH PÉTER építési és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Szeretnénk megköszönni a kérdését. Szeretném kiemelni, hogy a magyar kormány számára kiemelten fontos a régió és Győr-Moson-Sopron vármegye fejlesztése, a 83-as számú főút építése is ennek a munkának az egyik ékes példája.

Mielőtt rátérnék a kérdésének a megválaszolására, engedje meg, hogy pár számadattal bemutassam, hogy mit tett a kormány 2010 óta Győr-Moson-Sopron vármegyéért. 2010 óta több mint 231 kilométer új utat vagy útfejlesztést valósított meg a kormány a megyében, összesen 513 milliárd forint értékben. Ezen beruházások közül kiemelkedik az ön választókerületét érintő és ön által említett M86-os, illetve az M85-ös megépítése, amely valóban hozzájárult a térségben élők életszínvonalának a növekedéséhez, a mobilitás elősegítéséhez. A vármegyében kilenc beruházás áll tervezés alatt, összesen 1,49 milliárd forint értékben. Ezen felül pedig a 83-as főút kétsávosítását beszámítva négy kivitelezés alatt álló beruházás építése zajlik közel 200 milliárd forint értékben.

Habár a háború és a szankciós infláció sok, az országban zajló beruházást hátráltat, a 83-as számú főút kapcsán jó hírekkel tudok szolgálni. A 83-as számú főút összesen több mint 100 milliárdos értékben valósul meg 33,7 kilométer hosszúságban. A beruházás műszaki készültsége jelenleg 74 százalékos, a kivitelezés befejezésére a tervek szerint még ez év őszén sor kerül, a hatósági eljárások lefolytatásával pedig várhatóan még ez év végéig átadásra kerül a 83-as számú főút kétszer kétsávosra való fejlesztése. Az új útszakaszon pedig a 110 kilométer/óra megengedett sebességnek köszönhetően a mostani 55 perces utazási idő körülbelül 20 perccel csökken Pápa és Győr között, illetve várhatóan megszűnik a torlódás Győrben.

Bízunk abban, hogy a hátralévő időszakban a beruházást semmilyen hátráltató körülmény nem érinti. Köszönöm a kérdését, és kérem, fogadja el a válaszomat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage