VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kérdésére a rövid válaszom az, hogy igen, a kormány támogatja a szabadtéri színházakat. Azt kell hogy mondjam, biztató számomra, hogyha sok nincs is, de egy közös kiindulópontunk talán van, amikor is azt mondja ön, hogy a kultúra az önök pártja számára is nemzeti alap.

A kulturális kormányzat abból a kodályi hitvallásból indul ki, miszerint a kultúrát nem lehet örökölni, az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának. Mi azon dolgozunk a kulturális kormányzattal, hogy a kultúrát akadálymentesítsük, azaz mindenki egyenlően hozzáférhessen a kulturális programokhoz, a kulturális szolgáltatásokhoz attól függetlenül, hogy az ország mely szegletében él. Ebben az érték- és közösségteremtésben rendkívül fontos szerepet vállalnak a szabadtéri színházak is.

Abban is egyetértünk, tisztelt képviselő úr, hogy a pandémia rendkívül nehéz helyzet elé állította a kulturális szféra valamennyi szereplőjét; nem véletlen, hogy 2018-ban az ágazat teljes bevételének megközelítőleg a 70 százaléka állami támogatásból származott, ez az összeg 2021-re felment 80 százalék fölé.

Szeretném felhívni a figyelmét arra, képviselő úr, hogy megjelent az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapján a minősítéssel nem rendelkező szabadtéri színházak szakmai programjainak a megvalósítására egy 170 millió forintos keretösszegű pályázat, továbbá az ön állításával ellentétben, a nyilvántartásban szereplő szabadtéri színházaknak lehetőségük van az előadó-művészeti szervezetek számára 4 milliárd forintos keretösszeggel kiírt pályázaton is részt venni. Lehet, hogy célzottan nem ez a feltétel szerepelt a pályázatban, nem voltak nevesítve, de ugyanúgy tudnak rá pályázni, ahogy a többiek. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) Hangsúlyozom tehát, hogy a pályázati kiírás alapján a szabadtéri színházak ennek a kiírásnak az összes elemére, az összes kategóriájára tudnak pályázni, és benyújthatták ezeket a projektjavaslatokat a megadott határidőig, április 14-éig. Köszönöm szépen a türelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage