RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, mindannyian egyetértünk abban, hogy akik a gyereküket vagy más hozzátartozójukat otthon ápolják, mert nyilván annak a személynek is az a legjobb, ha otthon van, hiszen mindenki a családi környezetben szeret a leginkább lenni, és ez akkora időbeli megterhelést is jelent, hogy az illető nem tud mellette munkát vállalni, akkor fontos, hogy ezeknek a juttatásoknak, a gyermekek otthongondozási díjának, az ápolási díjnak emelkedjen az összege.

Amikor mi elkezdtük a kormányzásunkat, sőt annak már a derekán 15 milliárd forint volt, amit az állam akkor erre fordított, az elfogadott ’23-as költségvetésben nem 15, hanem 91 milliárd forint szerepel most már erre a célra, azért, mert fokozatosan bővítettük a körét is azoknak, akik ilyenre jogosultak, új kategóriákat hoztunk létre. Létrehoztuk például az alap- és az emelt összeg mellett a kiemelt összegű ápolási díjat, egyértelművé tettük, hogy egészségbiztosítási jogviszonynak is számít, a nyugdíjidőkbe is beszámít, tehát mintha teljes mértékben munkavégzés is lenne, tehát ezekbe a társadalombiztosítási ellátásokba beleszámít. Nyilván, mivel valakinek így a munkaidejének egy része biztosan kiesik, ezért aki legalább húsz éve otthon ápolja a gyermekét, annak számára nyugdíj-kiegészítést is biztosítunk.

Majd pedig 2018-ban döntöttünk arról, hogy bevezettük a gyermekek otthongondozási díját, így aki 2010-ben otthon ápolta a gyermekét, súlyos állapotú gyermekét, 37 ezer forintot kapott, most pedig 232 ezer forintot kap ugyanez a személy, tehát ez egy jelentős emelkedés volt az elmúlt évek során. De sajnos, amikor erről szavaztunk, akkor az ön frakciótársai, akik azok közül már akkor is képviselők voltak, igaz, egy másik párt formációjában, de éppen azzal foglalatoskodtak, hogy Latorcai elnök úr elől elfoglalják a pulpitust a parlamentben és nem azzal, hogy megszavazzák ezt a javaslatot. Nem, nem szavazták meg önök, mert éppen akkor szirénáztak meg szelfizgettek, és nem volt annyira fontos a Mi Hazánk akkori országgyűlési képviselőinek, amikor még jobbikos képviselők voltak, hogy támogassák ezt a javaslatot. Jobb lett volna, ha akkor támogatják a gyermekek otthongondozási díját és a 30 százalékos ápolásidíj-emelést. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage