DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A gazdasági válság, az Orbán-infláció, a magas benzinár mindenkit nehéz helyzetbe hozott, a kis- és középvállalkozások bevételei is folyamatosan csökkentek, sokuk hónapról hónapra él. Kivéve a taxisok, ők nemhogy a túlélésre játszanak, mint más vállalkozások, de még kifejezetten nyertesei az elmúlt időszaknak. Ők voltak ugyanis azok, akik a kommunista stílusú üzemanyagár-sapka részbeni eltörlése idején is olcsón tankolhattak. Ők lettek a kivételezettek a katajogviszony pofátlan és villámgyors szűkítésekor, de ők voltak azok, akik az ügyes érdekérvényesítésnek, valójában a zsarolásuknak köszönhetően 50 százalékos díjemelést tudtak kicsikarni a döntéshozóktól.

Az emberek egyre többen teszik fel a kérdést Budapest-szerte: a taxisoknak csak megszületni volt nehéz? És megalapozottan, hiszen a velük szemben tett engedményeknek se szeri, se száma. A lakosság mindeközben verseny híján egyre drágábban tud taxizni, köszönhetően annak, hogy a kormány ügyesen kiszorította a konkurensnek számító, innovatív és modern fuvarmegosztással foglalkozó vállalkozásokat, például az Ubert.

Tisztelt Államtitkár Úr! A Jobbik-Konzervatívok fontosnak tartja a vállalkozások kiemelt segítését, ami számukra alacsony adókat, egyszerű adminisztrációt és a tisztességes boldogulást biztosít. De mindezek mellett abban is elkötelezettek vagyunk, hogy a vállalkozások versenyző módon működjenek, ne lehessen a verseny kizárásával vagy korlátozásával, zsarolással a szolgáltatásokat a végtelenségig drágítani. A jelenlegi taxisszabályozás álláspontunk szerint egyoldalú, a lakosság felé pedig igazságtalan. Egy normális országban egy ilyen szabályozás meg sem születhetett volna.

Mindezekre tekintettel kérdezem tisztelt államtitkár urat: miért kivételez látványosan a jelenlegi fideszes kormány a taxisokkal a lakosok kárára, és mikor lesz már ennek vége? Miért tartja fontosabbnak a taxisok támogatását a jelenlegi fideszes kormány, mint más vállalkozásokét? Tervezike a taxisokra vonatkozó szabályok módosítását? És végső soron: miért és meddig hagyja a jelenlegi fideszes kormány, hogy a taxisok zsarolással emeltessék a díjaikat? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

(13.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage