NAGY BÁLINT építési és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A leghatározottabban visszautasítom azokat a vádakat, amelyeket ön most itt a kérdésében előadott, ugyanis a kormány semmilyen szinten nem tesz különbséget a magyar kis- és középvállalkozások között azok támogatása tekintetében, sőt mindent megteszünk annak érdekében, hogy a vállalkozások ebben a nehéz világgazdasági helyzetben is tudjanak ne csak működni, de jól működni, legyen szó akár taxis vállalkozásokról vagy akár bármilyen más vállalkozásról.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy eddig 20 olyan intézkedést hozott a kormány, ami a szankciós infláció letörésére, a családok, a vállalkozások, a munkahelyek védelmére szolgál. Kiterjesztettük a kamatstopot a kis- és középvállalkozások hiteleire, több száz milliárd forintos kerettel támogatjuk az energiaintenzív vállalkozásokat, meghirdettük a gyármentő programot, a Széchenyi-Kártya-programot, és még sorolhatnám. Mindezek után az a vád, hogy a kormány különbséget tenne az egyes vállalkozások között, semmiképpen sem igaz.

A személytaxi-szolgáltatás végzésére vonatkozó szabályok tekintetében a legfrissebb szabályozás 2022. október 19-én jelent meg egy kormányrendelet formájában. Ebben a rendeletben többek között megteremtettük a jogszabályi feltételeit annak, hogy a taxiszolgáltatók bekapcsolódhassanak a közlekedési közszolgáltatásba. De a rendelet számos szigorítást is tartalmaz. Szigorítottuk a taxisengedélyek kiadásának a számát, hogy a nem megbízható vállalkozásokat hatékonyan ki lehessen szűrni a piacról, vagy például szigorítottuk a taxisfuvar-szervezők működésének a feltételeit is.

Ami az Ubert illeti: ha az a kérdés, hogy mikor térhet vissza az Uber Magyarországra, azt a választ tudom önnek adni, hogy a kormány részéről bármikor. A kormány soha nem tiltotta ki ezt a szolgáltatást, annyit kért csupán a kormány, hogy azokat a fogyasztóvédelmi, színvonalbeli és elsősorban közlekedésbiztonsági szabályokat, amiket a taxisoktól is megkövetelünk, ők is legyenek kedvesek betartani.

Ismételten megkérem tehát tisztelt képviselő urat, hogy ne próbálja a kormányt téves információk politikai szlogenként történő felhasználásával rossz színben feltüntetni, és kérem, igyekezzen tartózkodni attól, hogy különbséget tesz a magyar vállalkozások között. Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage