DR. KOMÁROMI ZOLTÁN (DK): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Tizenhárom évük volt arra, hogy bizonyítsák: önöknek valóban fontos a magyar emberek, élete, egészsége, jóléte, amit propagandájuk a mi pénzünkből naponta a képünkbe is tol. Ehelyett mind sötétebb fellegek tornyosulnak az egészségügy egén.

Ajkán be kellett zárni, majd lakossági tiltakozás miatt végre megnyitották a sürgősségi osztályt. Szolnokon, Tatabányán, Kalocsán, Mosonmagyaróváron, Mohácson, Szentesen a kórházak szülészeti, illetve gyermekosztályain tarthatatlanok az állapotok. Sátoraljaújhely polgármestere a múlt héten segélykiáltással felérő nyilatkozatot tett a kórházuk működőképességének fenntartását követelve.

2009-hez képest 4,5-szeresére nőtt a betöltetlen háziorvosi, 8-szorosára a betöltetlen házi gyermekorvosi körzetek száma. 13 ezerről 112 ezerre nőtt az ezekben lakó gyerekek száma. 37 százalékra nőtt a 65 éven felüli háziorvosok aránya, ami bármikor fenntarthatatlanná teszi a rendszert. Drámaian fokozódik a gyógyszerhiány, mintegy 1500-féle gyógyszert hiába keresnek a betegek a patikákban. A háztartásoknak idén körülbelül 85 százalékkal kell többet költeniük gyógyszerre, mint 13 éve. A születéskor várható élettartam 2021-ben alacsonyabb volt, mint 2010-ben.

Államtitkár Úr! Fel kellene ébredni végre, és el kellene kezdeni kormányozni. Javul attól a magyar emberek egészsége, hogy megkísérlik 30 óra alatt kinyírni az Orvosi Kamarát?  nem sikerült; vagy hogy visszamutogatnak a 16 évvel ezelőtti kormányzatra, amelynek idején egyébként jobbak voltak az egészségügyi mutatók, mint ma? Nem!

Mára az árnyékkormány maradt Magyarország egyetlen reménye, hogy az egészség ügyét ne egy nyugalmazott rendőrtábornok irányítsa, államtitkárainak dilettantizmusával kísérve, hanem segítségül híva azokat az egészségügy talpra állításában érdekelt szakembereket, akikkel ez a kormány mindeddig nem állt szóba, hogy visszarántsák a szakadék legszéléről az egészségügyünket. Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage