RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az ön felszólalásának bármelyik mondata ékes bizonyíték a DK egész retorikájára. Tehát hogy hogyan próbálja a saját kiválóságát bizonyítani, egy adatot próbált hozni, mert más adatot nem nagyon tudott hozni: a születéskor várható élettartam. Ez 2010-ben 74 év volt, majd 2019-re 76 évre emelkedett. A világ minden országában a járvány miatt sajnos ebben egy visszaesés volt. Ezért ön kiválasztotta azt az évet, amikor a világ minden országában járvány volt, és mindenhol a várható élettartam csökkent, és ezzel próbálta meg összehasonlítani, hogy önöknek egy járvány nélküli évben a járványmutatói jobbak voltak, mint egy világjárvány sújtotta esztendőben.

Ennyit tud a DK, és ön azt mondta, hogy önöknél 74,3 év volt a várható élettartam…  akkor 74,1; de az előtte lévő évben, amikor nem volt járvány, és az a normális szám, amit érdemes figyelembe venni, ez 76,1 év volt. Ennyit tudnak önök, tisztelt képviselő úr, megpróbálják így bemutatni a helyzetet, hátha ebben valamivel előrébb tudnak jutni. De nem, tisztelt képviselő úr, a kormányzásunk alatt, hála istennek, két esztendővel nőtt a várható élettartam. Sajnos, hogy volt közben egy járvány, aminek voltak következményei.

Ez azért is történhetett meg, mert 1600 milliárd forinttal többet fordítunk az egészségügyre, mint önök. Azért is történhetett meg, mert önök legalizálni akarták a hálapénzt, ezzel szemben mi kivezettük a hálapénzt, nem véletlenül azért, mert két és félszeresére emeltük az orvosok bérét. Amikor önök voltak kormányon, egy háziorvosi praxisnak a bevétele 860 ezer forint volt, most 3 millió 87 ezer. Bevezettünk azóta szűrővizsgálatokat, vastag- és végbélszűrést, a HPV-oltást ingyenessé tettük, mindenki számára felkínáltuk.

Ezzel szemben önök a választási kampányban milyen egészségügyi programot mondtak? Hogy bezárják a kórházak felét. László Imre is, ön is erről beszélt; hogy fizetőssé teszik újra az egészségügyet. Itt, a parlamentben is megerősítette Gyurcsány Ferenc, és önök azóta is, hogy visszahoznák a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Na, ebből az emberek már nem kértek, és a jövőben sem fognak kérni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage