TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ön előszeretettel javasol áfacsökkentéseket itt a parlamentben, nemcsak ebben a témában, hanem több más témában is. Hozzáteszem, hogy ez egy természetes ellenzéki viselkedésmód, hogy a parlamentnek azt javasoljuk, hogy csökkentse az adókat.

Azonban hogyha megvizsgáljuk az ön és pártjának a szerepvállalását azokban az esetekben a parlamentben, amikor adócsökkentésről, áfacsökkentésről szavazunk, akkor az önök tevékenysége eléggé álságos. Álságos, mert utoljára 2016-ban szavaztak meg áfacsökkentést itt a parlamentben, akkor a sertéshús áfája kapcsán, ezt támogatták. Aztán 2017-18-19-ben is volt áfacsökkentési javaslat a parlamentben, ezek, mondjuk, alapvető élelmiszerek voltak, nem az e-könyvről szóltak, de azt önök már nem tudták támogatni. Tehát önök egyszer támogatják az áfacsökkentést, egyszer nem támogatják. Én megértem, hogy javaslattal élnek.

Örülök annak, hogy elmondta, hogy a nyomtatott könyvek, a napilapok és az időszakos kiadványok kedvezményes áfakulcsban adóznak, és valóban úgy van, hogy az e-könyv esetében ez nem így van. Ezt a kormány annak idején mérlegelte, és megállapította, hogy a nyomtatott könyvek gyártása, raktározása és terjesztése az elektronikus könyvekénél jóval összetettebb és költségesebb feladat, és ezért kapott a nyomtatott könyv kedvezményes áfakulcsot, míg az elektronikus könyvek előállítása és kereskedelme kevésbé erőforrás-igényes, így még a magasabb áfatartalom mellett is jóval kedvezőbb az áruk.

Ezért született az a döntés, hogy az e-könyvek maradnak a nem kedvezményes áfakulcs kategóriában. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage