DR. FÓNAGY JÁNOS gazdaságfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A háború és a szankciók okozta nehéz helyzetben a kormány eddig mintegy 20 intézkedést hozott az árak megfékezése, a családok, a nyugdíjasok és a gazdaság megvédése érdekében. Az infláció tehát nem csökken, hanem csökkentjük.

’23 januárjában tetőzött az infláció, majd  állításával ellentétesen  a februári trendfordulót követően megindult a mérséklődés. A trend jó, de abban egyetértünk, hogy ennek ütemét gyorsítani kell. A cél az, hogy ’23 végére egy számjegyűre csökkenjen az infláció. Az élelmiszer-drágulással szembeni versenyhatósági fellépés is elősegíti a fogyasztói árak csökkenését; az élelmiszerárak éllovas alapon decemberben még 48,8 százalékkal emelkedtek  ez januárban 44, februárban 43,3, márciusban pedig 42,6 százalékra csökkent. A trend tehát egyértelmű, az ütemet valóban gyorsítani kell. (Dr. Brenner Koloman: Ez nem trendforduló!)

A kormány továbbra is a teljes foglalkoztatás elérésén és a munkaalapú gazdaság kiépítésén dolgozik. 2010-ben 11 százalékos volt a munkanélküliség; ’23-ban ez 3,6 százalék, ami minden nemzetközi statisztika szerint gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságot jelent. ’23 januárjában folytatódott a bérek emelkedése; egy év alatt 16,1 százalékkal emelkedtek a bruttó keresetek; 2010-hez képest az átlagos kereset a 2,6-szorosára növekedett.

Az intézkedések működnek, Európában csak Magyarországon és Bulgáriában növekedtek a reálbérek. Magyarországon a befektetők alapvetően már nem az olcsó, hanem a képzett és megbízható munkaerőt keresik. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage