BEDŐ DÁVID (Momentum): Köszönöm szépen. Pár hete derült ki, hogy 12 magyar kastélyt szeretnének magánkézbe adni. 12 olyan kastélyt, amelyet az elmúlt években újítottak fel, közel 35 milliárd forint értékben, és amelyek összértéke meghaladhatja a több száz milliárd forintot is. De nem elég, hogy nemzeti kulturális értékeket akarnak magánkézbe adni, mindezt teljesen ingyen tennék. Ezt maguk privatizációnak nevezik, pedig erre van egy sokkal egyszerűbb és közérthetőbb szó: lopás.

Ugyanis a nemzeti vagyon ilyen módú elherdálása nem más, mint az ország kifosztása. Biztos vagyok benne, hogy majd elmondja, hogy a brüsszeli elhibázott szankciós politika miatt nem tudják fenntartani ezeket a kulturális értékeket, ezért kénytelenek szétosztogatni. Meg hogy majd jobb gazdái lesznek a magáncégek ezeknek az épületeknek. De a valóság az, hogy az elmúlt 13 év bebizonyította, hogy minden ilyen kamuindok mögött az áll, hogy hogyan tudják a saját köreiket gazdagítani. Persze, a történet itt még nem ér véget. Nem elég, hogy ismét százmilliárdokat készülnek elajándékozni, a törvénytervezet még a parlament elé sem került, de az érintett kastélyok munkavállalóit már el is kezdték kirúgni. Egypár napja jártam Füzérradványon és Edelényben, és érdekes módon mindkét kastélynál létszámleépítés van. A füzérradványi kastélyból 12 embert, az edelényi kastélyból pedig 20 embert raknak az utcára.

Az országos kulturális örökségvédelmi feladatokat ellátó állami cégtől nemrég jött a hír, hogy összesen 168 embert rúgnak ki. Vajon ezek közül mennyi olyan van, aki az érintett 12 kastélyban dolgozik? Államtitkár úr, mondja el az igazat! Azért rúgnak ki ennyi embert, mert már tudják előre, hogy nem lesz rájuk szüksége az új tulajdonosoknak? Adjon egyértelmű választ: miért ajándékoznak el ingyen magyar kastélyokat, és hány embert terveznek kirúgni az érintett 12 kastélyból? Köszönöm. (Tordai Bence és dr. Harangozó Tamás tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage