RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Március 2-án hoztuk nyilvánosságra azt a törvénytervezetet, amelyik még messze nincs a parlament előtt, tehát csak egy nyilvánosságban zajló vita folyik róla. Tettük ezt március elején, utána több héten keresztül a szakszervezetekkel, a köznevelés-stratégiai kerekasztallal, az Országos Köznevelési Tanáccsal, a Pedagógus Karral több körben, több szervezettel egyeztettünk, és egyeztetünk is, hiszen ebben a fázisban vagyunk. Immár másfél hónapja tart az egyeztetés, és majd az egyeztetések eredményeként jön létre ennek a törvényjavaslatnak a végső szövege, amit, ha a kormány úgy dönt, akkor benyújt a parlament elé. Tehát itt egy messze-messze megelőző fázisban vagyunk.

Ez a javaslat valóban két fontos irányt is felölel. Az egyik irány a pedagógusbér-emelés, egy nagyon nagy léptékű pedagógusbér-emelés, olyan léptékű, amilyen korábban nem volt Magyarországon, és mellette pedig a bérezésben, a bérezés elveiben is egy új elv, amelyik nem a végzettség szintje  tehát hogy főiskola vagy egyetem  és az életévek száma, tehát a pályán eltöltött évek száma alapján, hanem teljesítmény alapján  teljesítménybérként nagyobb részt adva a bérből a teljesítményszempontoknak  kíván egy újfajta bértáblát is létrehozni.

Azt hiszem, mindenki számára ez egy ideális időpillanat lenne, hogy amikor mindenkinek nő a fizetése, mert mindenkinek nőni fog radikálisabb mértékben a pedagógusok fizetése, akkor legyen egy új elv is benne, hogy akik többet dolgoznak, nagyobb teljesítményt tesznek le az asztalra, az ő esetükben még nagyobb arányú legyen az emelés, illetőleg azt a mindenki által fontosnak tartott kérdést is tudja orvosolni, hogy a pályakezdőknek is nagyobb mértékben emelkedhessen a fizetése. Hiszen az előző életpálya adottságaiból kiindulva, akik régebb óta dolgoztak, a nyugdíjhoz közelebb álltak, csak nekik lehetett magasabb a fizetésük, most arra törekszünk, hogy a fiatalabbaknak is magasabb legyen, hogy ne morzsolódjanak le, hiszen sokan jelentkeznek továbbra is tanárnak, el is végzik az egyetemet, de utána nem ezt a pályát választják, vagy öt éven belül sokan elhagyják ezt a pályát. Ezért kell radikálisabban emelni az ő fizetésüket.

Az ön által említett kifogások (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) egy jó része egyébként olyan szabály, amit a munka törvénykönyvéből emel át az új törvény, de innen fogom folytatni az egy percemben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage