RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Szerintem, ha a pedagógusok egy önálló törvényt kapnak, amelyben a jogállásukat egy önálló törvény rendezi, és nem be van sűrítve sok más nagyon fontos, de más típusú, közszolgálatot ellátó közalkalmazott közé  orvos, ápoló, gondozó, kulturális dolgozó , hanem egy önálló ágazati törvényük van, az szerintem a megbecsülés egyik része.

A másik része, hogy a teljesítményt akarjuk megbecsülni. Önök ezt elutasítják, én nem tudom, hogy miért. Mert józan ésszel azt elutasítani, hogy aki többet tesz a gyerekekért, az több fizetést kapjon, aki a gyerekekkel 22 órát foglalkozik, az kap egy fizetést, aki 26-ot, az magasabbat. Aki kevesebbet foglalkozik a leszakadó gyerekekkel, kap majd egy fizetést, de aki sokat foglalkozik a leszakadó gyerekekkel, százezer forintokkal többet kereshet. Aki nem viszi versenyre a gyerekeit, kap egyfajta fizetést, de aki elviszi a tehetséges gyerekeket versenyre, százezer forintokkal többet kereshet. Aki elviszi a gyerekeket többféle kirándulásra, vagy interaktívabban mutatja be nekik a tananyagokat, százezer forintokkal többet kereshet.

Ebben önöknek mi a sértő? Ebben önöknek mi az elfogadhatatlan? Szerintem, ha valami a gyerekek érdeke, az az, hogy a jó tanáraikat, akik többet adnak neki, jobban becsüljük meg, és százezrekkel többet keressenek. Ez a törvény erről szól. (Ander Balázs: Ez nem csak erről szól!  Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage