DR. MATOLCSY GYÖRGY, a Magyar Nemzeti Bank elnöke: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Magyar Nemzeti Bank három dokumentummal próbálta és próbálja folyamatosan Magyarország fenntartható felzárkózását segíteni. Az elsőt 2016-ban publikáltuk  Versenyképesség és növekedés , 2019-ben publikáltuk a 330 pontos vitairatot, és ahogy képviselő úr helyesen  és köszönöm az elismerést  megemlíti, 2022-ben publikáltuk a 114 pontos javaslatunkat a fenntartható felzárkózásról és egyensúlyról, a növekedési pályára való visszatérésről.

Így van, a fenntartható felzárkózáshoz lényeges, nélkülözhetetlen az egészség és demográfia. Minden nemzetközi siker azt mondja, hogy minden nemzeti gazdasági siker bővülő népességen, gyarapodó népességen és emelkedő termelékenységen alapszik. Enélkül nincs sikeres gazdasági felzárkózás. Magyarország jól indult el 2010-ben. Megindult egy demográfiai fordulat. Ez igen jelentős volt, mert 1,23 százalékos termékenységi rátáról felmentünk 2021-re 1,59 százalékra. Az út majdnem felét megtettük, de csak a felét tettük meg, és 2016 óta a dinamikánk csökken.

Azt gondolom, teljesen világos, hogy nem elégedhetünk meg azzal, hogy a demográfiai mélyponton született 88 ezer gyerekhez hasonlóan múlt évben csak 88 ezer gyerek született meg. Egy új demográfia 2.0 programra van szükség, és ezt célozza a vitairatunk. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage