MAGYAR LEVENTE külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Megvan, elkezdett világítani, köszönöm. A viccet nem Pistikével, hanem egy bizonyos kis állattal ismertem, de a lényegen nem változtat, értem annak a konklúzióját. Ugyanakkor azt el kell mondanom, képviselő úr, hogy egy radikálisan megváltozott nemzetközi viszonyrendszerben, egy új geopolitikai helyzetben teljesen természetes, hogy átértékelődnek olyan döntések, amelyek korábban értelmesnek és előremutatónak bizonyultak. A bank ügye, azt gondolom, ezek közé tartozik. Ez a pénzintézet Budapestet választotta székhelyéül, ami egy komoly megtiszteltetés volt az ország számára, hiszen az egyetlen nemzetközi pénzintézet volt, amely Budapestre költöztette a székhelyét.

Szeretném arra tisztelettel emlékeztetni képviselő urat és a mostani lépéseket kritizálókat, hogy ez nem egy magyar-orosz együttműködés keretében futó projekt volt, hanem számos közép-kelet-európai országot, NATO- és európai uniós partnereinket magába foglaló projektnek indult, és minden esélye megvolt annak, hogy ez sikeres legyen.

A háború kirobbanása óta többen elhagyták a bankot. Nem mindenki zárta még le ezt a folyamatot a NATO- és EU-szövetségeseink közül, tehát még csak azt se lehet mondani, hogy Magyarország utoljára hagyná el a bankot. Ugyanakkor Magyarország  mint az intézetnek székhelyet adó ország  nyilvánvalóan érdekelt volt abban, hogy minél később kerüljön sor arra a lépésre, amely elkerülhetetlenül bekövetkezett az utóbbi hetekben, mely szerint a bank érdemi működése ellehetetlenült.

(14.40)

Azt kérem, hogy a külső körülményekre való tekintettel ezt ebben a kontextusban értelmezzük.

Ami pedig Paksot illeti: éppen az ön által elmondott legfőbb szempont, a fenntartható energiatermelés és az ország biztonságos energiaellátása szempontjából tartjuk kulcsfontosságúnak megtenni azokat a korrekciókat a szerződéses viszonyrendszerben az oroszokkal, amelyek a legnagyobb eséllyel biztosítják azt, hogy ez az erőmű megépüljön a tervezett határidőre. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage