DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy ön is említette, eddig egészen pontosan négy alkalommal kérdezte meg ugyanezt írásban: K/253. szám alatt, K/515. szám alatt, K/1514. szám alatt és K/2315. szám alatt. Képviselő úr, sem a helyzet, sem a válaszaink nem változtak. Azt viszont szeretném leszögezni, hogy nem jó helyre címezi ezt a kérdését, mert sem a kormánynak, sem a kormány tagjainak semmilyen hatásköre nincs abban, hogy kit választ meg a Végrehajtói Kar az elnökéül.

Ön írásban pontosan megkapta azt a hivatkozást, amely a végrehajtási törvényben található, hogy tudniillik a Végrehajtói Kar végrehajtó tagjai kétharmados többséggel bármikor visszahívhatják az elnököt. Erre a legutolsó közgyűlésükön valóban nem került sor, ami 2022-ben volt. A Végrehajtói Kar a következő alkalommal nyilván ismét megteheti, hogy visszahívja az elnökét.

S még arra is szeretném felhívni a figyelmét, hogy a végrehajtási szervezet feletti felügyeletet nem a kormány vagy nem az Igazságügyi Minisztérium, hanem a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága látja el, ami azt jelenti, hogy ha bármilyen törvénysértést észlel vagy ön, vagy bárki, vagy a hatóság a Végrehajtói Kar működésével kapcsolatban, akkor ebben egyedül a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának van joga intézkedni, olyannyira, hogy akár a Végrehajtói Kar közgyűlését is összehívhatják, amennyiben törvénysértés történne.

Tehát többszörösen nem megfelelő helyre címezi ezt a kérdését. Semmilyen érdekünk nem fűződik hozzá, hogy egy büntetőeljárás alatt álló személy vezesse továbbra is a Végrehajtói Kart. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage