DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Kérem, engedje meg nekem azt a megjegyzést, hogy nem túlzás azt állítani, hogy a brüsszeli baloldal az eddigi legsúlyosabb hitelességi problémájával néz szembe. A hazai és a nemzetközi média szinte minden szegletét bejárta Eva Kaili ügye, amelyben, ha csak a címszavakat nézzük, megtalálhatóak voltak a kenőpénzek, offshore számlák, a nemzetállamokon átnyúló NGO-k ügye és az európai közhatalom megcsúfolása.

Még jól emlékszünk arra, amikor Eva Kaili 2015-ben Magyarország ellehetetlenítéséért lobbizott, többek között Niedermüller Péter akkori DK-s EP-képviselővel együtt terjesztett elő hazánkat lejárató indítványt az Európai Parlamentben. A későbbiekben megszavazta a Sargentini-jelentést is, ami megalapozta a Magyarországgal szemben elindított és azóta is zajló 7. cikk szerinti eljárást, amelyben az egyik vádpont éppen a korrupció volt.

A valósághoz az is hozzátartozik, hogy ezek a brüsszeli jelentések és eljárások a liberális oldal politikai érdekeit próbálják érvényesíteni, és sajnálatos módon csak nyomokban szolgálják a korrupció elleni küzdelmet vagy a jogállamiság védelmét. Olyan univerzális normákat, mint például az alapvető emberi jogok, politikai csatározások eszközeként használnak fel, gyengítve ezzel magát a fogalmat és a politikába vetett morális bizalmat.

A közelmúltban, 2023. január 20-án a Fidesz EP-delegációja levéllel fordult az EP elnökéhez és az EP-frakciók vezetőihez, a brüsszeli korrupció miatt megrendült közbizalom és a nagyobb átláthatóság megteremtése érdekében javasolták a magyar vagyonnyilatkozati rendszer átvételét. Az Európai Parlament súlyos korrupciós botránya megrengette az intézmény hitelességét, és jóvátehetetlen károkat okozott az uniós intézményrendszer megítélésében. Köszönöm, hogy válaszomat elfogadja. (Szórványos taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage