DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Eddig is mindig érdemben válaszoltunk a kérdéseire. Az a tény, hogy az elmúlt héten lemondott a végrehajtói kar elnöksége, éppen azt támasztja alá, amit eddig mindig önnel is tájékoztatásképpen közöltünk, tudniillik, hogy a végrehajtói kör vezetőit a végrehajtói kar tagsága választja meg, csak ők dönthetnek úgy, hogy visszahívják az elnöküket, vagy új elnökséget választanak. Most ez meg fog történni. A végrehajtásról szóló törvény szerint 30 napon belül egy tisztújításra kerül sor. Bízunk benne, hogy a végrehajtói kar olyan tisztségviselőket választ, akik a törvényes rendet, a végrehajtókkal szemben joggal elvárható törvényes rendet biztosítani fogják.

Ami pedig a végrehajtói tevékenységgel kapcsolatos jogszabályokat és a jogi helyzetet illeti, többször említettem már önnek, és ön is most idézte, hogy a bírósági végrehajtásról szóló törvény, egészen pontosan annak 230. §-a úgy rendelkezik, hogy a végrehajtási szervezet feletti felügyeletet a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága látja el. 2021. október 1-je óta az Országgyűlés döntése értelmében ez a szervezet, tehát a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága jogosult megtenni, és köteles megtenni minden olyan intézkedést, amely a végrehajtók működésének törvényességével kapcsolatos.

Hozzáteszem, hogy a végrehajtók működésével kapcsolatos panaszokat, a végrehajtók működésével, tevékenységével kapcsolatos jogsértések esetleges kivizsgálását nemcsak a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, hanem a bíróság, mégpedig a végrehajtó székhelye szerint illetékes törvényszék elnöke jogosult kivizsgálni. Ha valakinek ilyen típusú bejelentése van, akkor azt a végrehajtó székhelye szerinti törvényszék elnökének megteheti, a végrehajtó székhelye szerinti törvényszék elnöke akár fegyelmi eljárást is kezdeményezhet, amennyiben ilyen szabálysértésről lenne tudomása.

Természetesen mindenki, aki a végrehajtással kapcsolatba kerül, jogosult arra, hogy végrehajtási kifogást terjesszen elő, tehát a jogorvoslati forma a végrehajtási kifogás. Ezt a végrehajtást elrendelő bíróságnál tudják előterjeszteni. Tehát hogyha valaki úgy érzi, hogy a jogait nem tartja tiszteletben a végrehajtó, legyen az egyébként adós vagy végrehajtást kérő, mind a két fél fordulhat a bírósághoz végrehajtási kifogással, hiszen azt a követelést, amit a végrehajtó behajt, azt a követelést sok esetben a bíróság ítélte meg, a bíróság jogerős ítéletéről van szó, esetleg más közokiratba foglalt követelésről van szó, például közjegyzői okiratba foglalt követelésről. Tehát nagyon fontos tudni mindenkinek azt, hogy a végrehajtó nem hajthat végre mást, csak az úgynevezett végrehajtható okiratok alapján hajthat be bármilyen követelést. Ezek a végrehajtható okiratok elsősorban a bíróságtól származnak, másodsorban a közjegyzőktől, és még vannak esetleg más esetek is, de ezek ellen van jogorvoslatnak helye.

Amit még szeretnék elmondani ezzel kapcsolatban, hogy a végrehajtási eljárásról az Országgyűlés törvényben rendelkezett még 1994-ben. Azóta sokszor módosult ez a végrehajtási törvény. Természetesen külön kell választanunk a végrehajtási szervezetre vonatkozó szabályokat, és külön kell választanunk magára a végrehajtási eljárásra, a végrehajtás menetére vonatkozó szabályokat.

(13.20)

A végrehajtás menetében számos jogorvoslatra van lehetőség. Én kérek mindenkit arra, ne higgyen azoknak, akik úgy állítják be, hogy ha majd a végrehajtási szervezet megváltozik, akkor a velük szembeni végrehajtásnak az lesz a következménye, hogy az adósságot nem kell megfizetni. Ezt nem tudom ígérni, tehát mindenkinek meg kell fizetnie az adósságot. Nagy hibának tartanám, ha olyan felelőtlen politikusi nyilatkozatok hangzanának el, amelyek azt a látszatot keltik, hogy itt nincs semmi kötelességük az adósoknak, hanem pusztán csak meg kell változtatni a végrehajtás szervezetét, és akkor majd mentesülnek a tartozás alól. Ezt soha egyetlen jogállamban sem lehet megengedni! Gondoljanak bele, hogy milyen jogerős ítéletekről, például gyermektartásdíj-fizetési kötelezettségről lehet szó, ilyen esetben mindig kötelesek vagyunk a jogerős ítéletet és a végrehajtást tiszteletben tartani.

Ezzel együtt is úgy gondolom, hogy az Országgyűlés és a kormány mindent meg fog tenni azért, hogy a végrehajtást törvényes, fegyelmezett, tisztességes mederben tartsuk. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage