TOROCZKAI LÁSZLÓ (Mi Hazánk): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Elmúlt a majális, május van, és április 30-án lejárt a kilakoltatási moratórium. Mi időben készültünk erre, és a Mi Hazánk Mozgalom frakciójának nevében április elején beadtam egy olyan határozati javaslatot, amelyről reményeink szerint valamikor májusban dönthet majd, legalábbis a bizottság, hogy egyáltalán tárgysorozatba veszie, és ez arról szól, hogy minimum egy évig, tehát 2024. április 30-áig tolják ki ezt a kilakoltatási moratóriumot, módosítsák a jelenleg érvényben lévő törvényt, és mindjárt elmondom az indoklást is, hogy miért tartjuk ezt nagyon fontosnak és indokoltnak.

De 2020-ban, amikor a Covidra hivatkozva a politika itt, Magyarországon is egyfajta gazdasági krízist, mesterséges gazdasági krízist teremtett, akkor a kormány úgy döntött, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva átlépi az évek óta megszokott törvényt, és azt mondja, hogy a kilakoltatási moratórium abban az évben, tehát 2020-ban a Covidra hivatkozva nem érvényes. Függetlenül attól, hogy nem értettünk egyet a politika által teremtett mesterséges gazdasági krízissel, ezt annak idején üdvözöltük, ugyanakkor nem értjük, hogy most, 2023-ban, amikor súlyosabb gazdasági krízis van Magyarországon, mint a Covid-időszak alatt, akkor a kormány ezt miért nem lépi meg, miért ragaszkodik a kormány ahhoz, hogy április 30-ától  tehát most már, ugye, május van  kilakoltathatják majd azokat a magyarokat, akik között rengeteg kisgyermekes család van, idősek vannak, éppen olyanok vannak, akik az egész életüket becsületesen végigdolgozták, de nagy részük beleesett a devizaalapú hitelezésnek nevezett csalássorozatba, annak az áldozatává vált. Ugye, annak idején a baloldali vagy balliberális kormányok, a Gyurcsány-kormány alatt felpörgetett és népszerűsített devizahitelezés problémáját az elmúlt 13 esztendőben a Fidesz-kormány sem oldotta meg. És nagyon jól mutatja azt, hogy mennyire nem oldotta meg a Fidesz-kormány, hogy jelenleg több ezer magyart érinthet, akár több ezer családot érinthet ez a kilakoltatás. 2022-ben, tavaly már láttuk, hogy óriási ütemben felpörgött a kilakoltatás éppen azért, mert korábban a Covidra hivatkozva azt felfüggesztette a kormány.

Kik lesznek megint azok, akik óriási hasznot fognak húzni a magyarok nyomorából? Éppen azok a végrehajtók és a hozzájuk kapcsolódó maffiarendszer, amelynek a történetét ugyan mi jó néhány évvel ezelőtt jeleztük már, és igyekeztünk feltárni, mára azonban már az egész ország tud erről a maffiahálózatról, és ugyan a miniszterelnök úr azt mondta nekem a múltkor itt, a parlamentben, hogy szégyen az, ha én egy egész szakmát maffiózónak vagy maffiózók gyülekezetének nevezek; én nem neveztem például a közjegyzőszakma minden egyes tagját, tehát minden közjegyzőt maffiózónak, de az, hogy bizonyos közjegyzők együttműködtek a ma már nyilvánvalóan maffiaként működő végrehajtókkal, az teljesen egyértelmű; mint ahogy az is, hogy a politika, tehát önök teremtették ezt a helyzetet, az önök kezében van a megoldás kulcsa. És hiába kértük azt  több mint másfél év telt el , hiába kértük azt Schadl György letartóztatása óta, hogy legalább a végrehajtói kar elnökségét zavarják el, erre csak most került sor, és teljesen nyilvánvalóan a kormány nyomására történt ez, hiszen nem lehet véletlen az, hogy amikor Lukács Tamás lemond, akkor azzal egy időben a kormány azonnal lép és szabályt módosít, hogy mostantól olyan, aki büntetőeljárás hatálya alatt van, ne lehessen a végrehajtói kar elnöke. Ezt jóval hamarabb is megtehette volna a kormány, de nem tette meg.

Hogy mennyire súlyos a helyzet, és hogy mennyire nem változott semmi a maffiaként működő végrehajtói karnál, azt nagyon jól mutatja az a levél, amely a Mi Hazánk Mozgalom birtokába került, és amelyet egészen pontosan április 28-án írt végrehajtó-kollégáinak Lukács Tamás önálló bírósági végrehajtó, aki eddig gyakorolta tulajdonképpen Schadl György helyett az elnöki jogkört  vele kapcsolatban annyit hadd jegyezzek meg, hogy a Mi Hazánk Mozgalom volt az, amely megtette, hogy nyilvánosságra hozta azt a hangfelvételt, amelyből kiderült, hogy Schadl Györggyel együtt Lukács Tamás is ott volt akkor, amikor éppen a gazdájukat várták, tehát nyilvánvaló, hogy része volt ennek a maffiaszervezetnek. Ő azt írja ebben a levélben a kollégáinak, hogy ugyan névleg az elnökségi tagi tisztsége megszűnik, de természetesen az eddigi kapcsolat megmarad közöttük, sokat sejtető ez a mondat, és az is, hogy a legnagyobb érdemei között azt említi az elmúlt esztendőben, hogy sikerült a végrehajtók juttatásait növelni.

Tehát ugyanígy működik továbbra is az a szervezet, ahol akár 600 millió forintos profitért dolgozhatnak a végrehajtók, és ők fognak most is hasznot húzni a kilakoltatásokból. Ezért kérjük, hogy továbbra is hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot. (Taps a Mi Hazánk soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage