MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Valóban úgy van, ahogyan ön mondja: amikor az Európai Uniót az alapító atyák elgondolták, kigondolták, létrehozták, akkor annak két jól definiálható célja volt. Az egyik az, hogy béke legyen a kontinensen, a másik, hogy az életszínvonal növekedjen, az emberek minél inkább jólétben élhessenek  és való igaz, hogy a jelenlegi brüsszeli politika a háború kapcsán mindkét eredeti célnak ellentmond, és szembemegy az eredeti célokkal.

A jelenlegi brüsszeli, háborúpárti álláspont nem hozta el a békét, mint láthatjuk; az ön által is felemlegetett fegyverszállítások, illetőleg a szankciós politika a békét nem hozták el, éppen ellenkezőleg, súlyosabb jeleneteket látunk a háború kapcsán, mint az elmúlt hónapok, most már több mint egy év során bármikor. Sőt, ha itt tartunk, most már nukleáris komponensű fegyverek szállításáról, szegényítetturán-tartalmú fegyverek szállításáról hallunk és olvasunk, ezeket szállítják a háborúba; atomfegyverek telepítéséről hallunk és olvasunk. Így tehát azt kell mondani, hogy a harmadik világháború veszélye és kockázata jelenleg nagyobb, mint korábban bármikor.

A minap feltették nekem azt a kérdést, hogy valóban szükségese erről ennyit beszélni és ezt ennyiszer elmondani, hogy milyen súlyos a helyzet, és hogy a világháború kockázata, amely háború egy atomháború lenne, jelentős. Azt gondolom, és ezt most is fontosnak tartom elmondani: igen, szükséges erről ennyit beszélni, hiszen már az önmagában rendkívül ijesztő, hogy politikusok, szakértők, katonák arról beszélnek, hogy a NATO és Oroszország összecsapásának mekkora az esélye, és a harmadik világháború esélye hogyan nőtt; ez önmagában ijesztő. Fel kell hívnunk minden alkalommal a figyelmet erre a veszélyre, mint ahogyan fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy mindenáron el kell kerülni a NATO és Oroszország összecsapását, mert akkor az a háború, amely jelenleg regionális, már most globális kihatásokkal a gazdaság és az energetika területén, katonai értelemben is globálissá válna, és ez egyet jelentene a harmadik világháborúval és mindannyiunk pusztulásával is.

Külön fontos azt is megemlíteni, hogy bár a brüsszeli politika azt célozta, hogy elhozza a békét, jelenleg a politikusok és a szakértők arról beszélnek, hogy a béke nemhogy nem jön el: ez a háború még évekig tarthat, sőt most már olyan elemzések és olyan gondolkodások is vannak, amelyek arról szólnak, hogy évtizedes távlatban folytatódhat ez a háború, amely a veszélyt továbbra is jelentősen növeli. Éppen ezért a magyar kormány álláspontja változatlan: mi azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk, és azt állítjuk, hogy az azonnali tűzszünet a legfontosabb, és a tartós békéről a tárgyalóasztalnál kell megállapodni. Itt fontos azt is elmondanom, hogy aki nem akar azonnali tűzszünetet, feltételeket támaszt az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások elé, az valójában nem akar tűzszünetet, nem akar béketárgyalásokat és nem akar békét, tehát háborúpárti. Itt hívom fel a baloldali kollégák figyelmét is arra, hogy sosem késő a békepárti táborhoz csatlakozni.

Itt volt Ferenc pápa nálunk a hét végén, és ő is a békéről és a béke fontosságáról beszélt, amiben teljes mértékben egyetértünk. Zárójel: egyetértünk a szentatyával a családok támogatásával, a család fontosságával kapcsolatban is; egyetértünk abban is, hogy egy európai egyesült államok nem volna hasznos, sőt káros lenne; és egyetértünk az üldözött keresztények védelmével kapcsolatban is, hogy csak négy fontos pontot emeljek ki.

Hadd hozzam még az utolsó percben ide azt a békepárti határozatot, ha a teljesség igénye nélkül is, amelyet néhány hete fogadott el a magyar parlament, pontosabban annak kormánypárti többsége, mert sajnálatos módon a baloldal ezt sem támogatta. Ez a békepárti határozat így kezdődik: „Kifejezzük elkötelezettségünket a béke mellett.” Ez az a határozat, amelyet a magyar baloldal sajnálatos módon nem támogatott. Nagy a nyomás rajtunk azzal kapcsolatban, hogy csatlakozzunk a háborúpártiakhoz, és csatlakozzunk azokhoz, akik a szankciókat támogatják. De számunkra mindig első helyen és elsősorban a magyar emberek érdeke és biztonsága a fontos, márpedig a magyar emberek érdekét a béke szolgálja, és a magyar emberek érdekét az szolgálja, hogy a szankciókat, a káros szankciós politikát töröljék el, legalább az energetika területén, mert akkor lehet újra visszamenni egy normális gazdasági állapotba, és akkor lehet a szankciós inflációt és a szankciós energiaár-emelkedést meggátolni és az inflációt csökkenteni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage